Ak ste diabetik, alebo chcete schudnúť a musíte si dávať pozor na sladké, ale aj tak milujete jahodové koláče, a nechcete prísť o pôžitok z tejto úžasnej chuti a potrebujete ulahodiť svojím hormónom šťastia, tak tento recept je tu práve pre Vás.
Prísady
Cesto:
- 200 g ovsenej múky
- 7 vajec
- 80g erytritolu
- 1 lyžica jedlej sódy bikarbóny
- 1 kávová lyžička medu
- mletá škorica podľa chuti
- mleté klinčeky podľa chuti
-
Krém:
- 50 dkg jahody
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl smotana na šľahanie 330 bez cukru
- vanilkovú arómu
- 15 dkg erytritol (mletý)
- 20g želatíny
-
Druhý krém:
- 4 dl prírodného gréckeho jogurtu
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl smotana na šľahanie 33%
- vanilkovú arómu
- 20g želatíny
- 20 dkg erytritol (mletý)
-
Na vrch:
- 3 dl smotana na šľahanie 33%
-
Na dekoráciu:
- jahody
Postup:
Žĺtok a erytrol, vymiešame do peny, pridáme lyžičku medu. Ovsenú múku zmiešame so sódou bikarbónou, mletými klinčekmi a škoricou. Bielka vymiešame na tuhý sneh. Ovsenú múku zmiešame so žĺtkovou zmesou a nakoniec pridáme tuhý sneh. Jemne premiešame.
Pečieme vo vyhriatej rúre na papieri na pečenie pri 180°C asi 10 minút, potom znížime teplotu na 160°C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
Krém 1:
Jahody umyjeme, scedíme a rozmixujeme. Mascarpone vymiešame s mletým erytritolom do peny, pridáme vanilkovú arómu, zmiešame z rozmixovanými jahodami.
Želatínu zmiešame v troche vody, necháme chvíľu napúčať a opatrne zohrievame, kým sa želatíne rozpustí. Necháme mierne vychladnúť a primiešame do jahodového krému. Vymiešame do hladka.
3 dl smotany vymiešame na tuhú šľahačku a primiešame do jahodového krému.
Krém rovnomerne natrieme na vychladnutý plát a necháme stuhnúť.
Krém 2 :
Grécky jogurt vymiešame s mletým erytritolom a vanilkovou arómou, podľa chuti. Mascarpone vymiešame a pridáme do jogurtu.
Zmiešame 20g želatíny v troche vody, necháme chvíľu napúčať a opatrne zahrievame, kým sa želatíne rozpustí. Necháme mierne ochladnúť.
3 dl smotany vymiešame do tuha a zmiešame s rozpustenou želatínou, pridáme do jogurtového krému.
Na vychladnutý plát rovnomerne natrieme jahodový krém, zarovnáme, na to natrieme jogurtový krém, zarovnáme.
Vyšľaháme 3 dl smotany na tuhú šľahačku. Do šľahačky môžeme primiešať 3-4 rozmixované jahody.
Šľahačkou ozdobíme vrch koláča a vrch ozdobíme celými jahodami.
Užívajte si život bez cukru!…. Aj diabetici si môžu užívať chuť výborných a zdravých koláčov.
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.
Leave a Reply