Poznáte toto ovocie? Odporúčala ho už svätá Hildegarda…
Na tieto plody si málokto pamätá, aj keď sú veľmi zdravé. Vyzerajú ako malé jablká a sú ideálne na zaváranie. Hovoríme o mišpuli. Aké má vlastnosti a na čo sa dá použiť?
Kráľovský ker
Mišpuľu možno nájsť ako ker alebo nízko rastúci strom. Rastlina patrí do čeľade ruží a hoci rastie pomaly, je mrazuvzdorná. Predpokladá sa, že je to jeden z najstarších ovocných stromov na svete.
Kedysi mišpuľa obyčajná zdobila kráľovské záhrady, no v súčasnosti si na rastlinu spomenieme len zriedka. Kvitnutie prebieha na prelome mája a júna a v októbri môžeme zbierať zrelé plody.
Plody , pripomínajúce malé jablká, sú tvrdé a majú kyslastú až kyslú chuť, preto sa zvyčajne používajú na zaváranie. Majú však množstvo zdravotných výhod, vďaka ktorým si zaslúžia našu pozornosť.
Malé ovocie s veľkou silou
Plody mišpule sú plné karotenoidov, aminokyselín a vitamínov. Obsahujú tiež bielkoviny, organické kyseliny a dokonca aj mastné kyseliny. Sú skvelým zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B, železa, draslíka a horčíka.
Fenolové zlúčeniny obsiahnuté v týchto nenápadných plodoch majú antioxidačné vlastnosti, čím chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Majú tiež antidiabetické vlastnosti.
Množstvo antioxidantov nielen chráni DNA, ale tiež znižuje oxidačný stres a znižuje riziko srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny. Ovocie sa oplatí oceniť aj pre svoje antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.
„Ovocie tohto stromu je užitočné a dobré pre zdravých aj chorých ľudí, bez ohľadu na to, koľko ich skonzumujú, pretože vďaka svojim dobrým silám podporuje rast tela a čistí krv,“ povedal sv. Hildegarda, stredoveká liečiteľka.
Na čo všetko môžete mišpuľu použiť?
Mišpuľové zaváraniny sa odporúčajú najmä ľuďom s oslabenou imunitou počas choroby aj po nej. Ovocie posilní imunitný systém a zlepší vašu pohodu.
Vysoký obsah vlákniny priaznivo pôsobí na peristaltiku čriev a draslík obsiahnutý v mišpule pomáha regulovať krvný tlak. Tieto plody sú cenné aj pre náš nervový systém.
Aj keď sa ovocie môže konzumovať surové, stojí za to dbať na to, aby bolo zrelé. Okrem toho sú ideálne na prípravu džemov, likérov, štiav, kompótov a peny.
Poznáte toto ovocie? Napíšte nám komentár…
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply