To, ako začneme deň, môže ovplyvniť nielen našu pohodu, ale aj zdravie. Lyžica olivového oleja na lačný žalúdok môže byť užitočná. Prečo sa oplatí piť „tekuté zlato“ ráno?
1. Prírodné preháňadlo
Olivový olej je kľúčovou zložkou stredomorskej stravy. Je plný živín a antioxidantov, ktoré v iných tukoch nenájdete. Priaznivo pôsobí aj na tráviaci trakt.
Ukazuje sa, že lyžica olivového oleja nalačno môže slúžiť ako prírodné preháňadlo. Pomôže vám vysporiadať sa so zápchou a nepríjemnými pocitmi, ktoré spôsobuje.
,,Zápcha nastáva, keď hrubé črevo absorbuje príliš veľa vody zo stolice. To vysušuje stolicu, sťažuje ju a ťažko ju odstraňuje z tela,“ píše sa v správe Cleveland Clinic.
Olivový olej však obsahuje tuky, ktoré vnútro hrubého čreva vyhladzujú a preto mu bránia v nasávaní vody, ktorá zostáva v stolici. Stačí si vziať lyžicu pred jedlom, aby ste predišli zápche.
2. Výhody konzumácie olivového oleja
Tým sa však výhody tekutého zlata nekončia. Mnohé štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia olivového oleja znižuje riziko srdcových chorôb, chráni pred rakovinou a priaznivo pôsobí na funkciu mozgu.
,,Niektoré antioxidanty obsiahnuté v olivovom oleji môžu prechádzať cez hematoencefalickú bariéru, pričom majú priamy vplyv na mozog. Preto priaznivo pôsobí na zdravie obehového systému a predchádza neurologickým ochoreniam,“ poznamenáva doktorka Anne-Julie Tessier z Harvardu.
Olivový olej obsahuje aj kyselinu olejovú, ktorá účinne pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu. Živiny, ktoré obsahuje, znižujú zápal v tele a chránia bunky pred poškodením.
Preto sa oplatí užívať jednu čajovú lyžičku tekutého zlata denne. Najlepšie je podávať pred raňajkami – prekryje žalúdok, podporí trávenie, vylúči odpad a postará sa o črevné baktérie.
Leave a Reply