Jedlo bohov, poklad zdravia: HROZNO pomáha predchádzať VÁŽNYM OCHORENIAM.

Zrelé hrozno obsahuje vysokú koncentráciu srdcu zdravých antioxidačných pigmentov, ktoré môžu mať schopnosť zabrániť zrážaniu krvi. A to nie je všetko.

Hrozno  je skutočnou pokladnicou vitamínov a minerálov. Spomeňme bór, ktorý priaznivo ovplyvňuje zdravie a zachovanie kostí, alebo vitamín C – jedna šálka hrozna pokryje 27 percent dennej potreby tohto silného antioxidantu.

Hrozno bolo kedysi považované za „jedlo bohov“ a spájalo sa s Dionýzom, gréckym bohom vína, poľnohospodárstva a plodnosti. Spomína sa aj v mytológii, s dôrazom na omamné vlastnosti vína.

Hrozno je skvelým zdrojom mangánu, minerálu, ktorý uľahčuje metabolizmus bielkovín a uhľohydrátov a aktivuje enzýmy zodpovedné za využitie kľúčových živín, ako sú vitamíny skupiny  B. Sladká a štipľavá chuť hrozna môže spôsobiť, že zjete viac kalórií, ako by ste chceli je dobré mať na pamäti, že jedna šálka obsahuje približne 100 kcal.

Hrozno proti kardiovaskulárnym ochoreniam

Rastlinné zlúčeniny v posledných desaťročiach zaujali vedcov rovnako intenzívne ako vitamíny v minulom storočí.

Jednou z takýchto rastlinných zlúčenín je resveratrol, ktorý sa nachádza v hrozne a víne. Látka sa vylučuje v reakcii na mikrobiálnu infekciu ovocia alebo stres (používanie herbicídov, fungicídov, vystavenie UV žiareniu) a slúži ako prirodzená antioxidačná ochrana v hrozne.

Hromadí sa v šupke hrozna a je biologicky aktívnou rastlinnou chemikáliou, ktorej sa v posledných rokoch venuje veľká pozornosť pre svoje početné pozitívne účinky. Výskum publikovaný v časopise The Journal of Infectious Diseases preukázal pozitívny vplyv resveratrolu na vírus chrípky.

Skupina talianskych vedcov na čele s Dr. Annou Palamarou z Inštitútu mikrobiológie v Ríme uskutočnila in vitro a in vivo výskum s touto látkou s cieľom preskúmať vplyv resveratrolu na replikáciu vírusu chrípky. Pri svojom výskume prišli na to, že resveratrol silne blokuje replikáciu chrípkového vírusu v bunkových kultúrach, čo potvrdili aj výskumy na laboratórnych zvieratách.

Francúzsky paradox

Ochranný účinok vína na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení je známy a Francúzi sú naň obzvlášť hrdí.

Populárno-vedecký pojem „francúzsky paradox“ sa používa na označenie faktu, že Francúzi trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami oveľa zriedkavejšie a zároveň konzumujú rovnaké množstvo nasýtených tukov ako Američania.

Francúzi radi jedia a ich strava je bohatá na tuky a podľa všetkých vlastností by ich mala zaradiť do rizikovej skupiny pre výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Pozorným štúdiom charakteristík a rozdielov medzi francúzskou a americkou stravou vedci dospeli k záveru, že významným rozdielom je príjem červeného vína.

Znižuje zlý cholesterol

Početné kontrolované štúdie ukázali, že červené víno – ak sa konzumuje v miernom množstve – zvyšuje hladinu HDL („dobrého“ cholesterolu) a znižuje hladinu LDL („zlého“) cholesterolu v krvi.

Ochranný účinok vína na kardiovaskulárny systém sa pripisuje už spomínanému resveratrolu. Predpokladá sa, že hroznová šťava vďaka obsahu tejto ochrannej látky dokáže poskytnúť podobnú ochranu ako červené víno. Štúdie však ukázali, že na zníženie oxidácie LDL cholesterolu je potrebné vypiť trikrát viac muštu ako vína, keďže väčšina účinných látok zostáva v semenách a šupke hrozna.

Upravuje krvný tlak

Kvasenie mladého vína v kontakte s bobuľami zabezpečuje dobrý prenos účinných látok do vína, čím sa víno obohacuje o užitočné látky, pričom mladé víno obsahuje len stopy týchto látok.

Nedávna štúdia na zvieratách ukázala, že strava bohatá na fytochemikálie nachádzajúce sa v hrozne môže znížiť vysoký krvný tlak spôsobený nadmerným príjmom kuchynskej soli. Priaznivá vlastnosť sa pripisuje flavonoidom, ktoré znižujú zvýšený krvný tlak buď priamo svojou antioxidačnou aktivitou, alebo nepriamo ovplyvnením bunkových funkcií alebo oboje. Flavonoidy sú bohaté aj v šupke, dužine a semenách hrozna.

Ako si vybrať tie najlepšie trsy?

Pri výbere hrozna vždy vyberajte zrelé plody. Zrelé hrozno je pevné a nie je pokrčené. Stopka by mala byť dobre pripevnená k strapcu a oblasť okolo bodu pripojenia by mala mať rovnakú farbu ako zvyšok hrozna.

Najlepšie je ochutnať, aby ste si boli istí jeho chuťou a zrelosťou. Väčšina hrozna sa oberá zrelá, po zbere už nedozreje.

,,Hrozno na vrchole zrelosti má aj najvyššiu nutričnú hodnotu, pretože práve vtedy je koncentrácia vitamínov a fytochemikálií na vrchole. Keďže hrozno je vysoko na rebríčku ovocia, ktoré si zachováva vysoké hladiny pesticídov, ak môžete, vyberte si ekologicky pestované hrozno,“  uvádza MissZdrava.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*