Recept na chutný koláč, ktorému neodolá nikto…
Suroviny:
- 6 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 1/2 dcl oleja
- 1 dl vody
- 150g hladkej múky
- 100g hrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 PL kakao
- štipka soli
- citrónová šťava
Puding:
- 8 dl mlieka
- 2 balíčky pudingového prášku
- 6 PL cukru
Na vrch:
- 800 ml kyslej smotany
- 6 PL práškového cukru
- kakao
- 10 g želatíny
Postup:
Pudingový prášok zmiešame s trochou mlieka do hladka, pridáme cukor a zvyšné mlieko, dáme variť za stáleho miešania do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Múku a hrubú múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka zmiešame s cukrom do peny, pridáme vodu a olej, pridáme múku a vymiešame, pomaly pridáme tuhy sneh a opatrne premiešame. Cesto rozdelíme na polovice, Svetlé cesto vylejeme na plech na papier na pečenie a do druhej polovice primiešame kakao, a po lyžiciach ho nalejeme na svetlé cesto. Trochu ho previažeme vidličkou. Vlažný puding po lyžiciach dáme na vrch cesta, tak aby sa trochu potopil do cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C po piatich minútach znížime teplotu na 180°C a pečieme 40-45 minút bez toho, aby sme otvorili dvierka. Necháme vychladnúť.
Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Kyslú smotanu zmiešame s práškovým cukrom a rozpustenou želatínou. Hotovým krémom natrieme vychladený koláč. Odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypeme kakaovým práškom.
Leave a Reply