Tradičná a jednoducho skvelá SVIEČKOVÁ NA SMOTANE.

Skvelá sviečková na smotane. Omáčka je bez múky, s veľkým množstvom zeleniny.

Sviečková na smotane.  Foto – pixabay.com

Sviečková na smotane. Obľúbené jedlo celej rodiny. Aj vy počúvate, že najlepšiu ju aj tak robí babička? Vyskúšajte tento recept, ktorý je vhodný aj pre celiatikov. Omáčka je bez múky, s veľkým množstvom zeleniny.

Skvelá sviečková na smotane

Nielen výborne chutí, ale je plná vitamínov. Spolu s plátkom chudého mäsa a prílohou si vykúzlite fantastický jednoduchý pokrm.

Ingrediencie – výborná sviečková omáčka

  • 1 kg stehna (hovädzieho, bravčového, z diviaka)
  • 6 ks stredná mrkva
  • 3 ks stredný petržlen
  • 1 ks malý kaleráb
  • 1 ks malý zeler
  • 2 ks väčšia cibuľa (menší pór)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3 polievkové lyžice masla
  • šľahačková smotana

Recept skvelá sviečková na smotane – na dochutenie

soľ, drvená rasca, 3 ks čierne korenie celé, 1 ks bobkový list, 2 ks nové korenie, citrónová šťava

Opečené mäso pridáme k zelenine. Recept na sviečkovú. Foto – autorka

Recept vynikajúca sviečková omáčka s plátkom šťavnatého mäsa a prílohou

  1. Mäso si umyjeme, odblaníme a osušíme. Potrieme olivovým olejom a korením na divinu, prípadne inou obľúbenou zmesou korenia. Môžeme ho nechať odpočívať cez noc, alebo aspoň hodinku v chlade.
  2. Pripravíme si zeleninu. Očistenú mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler si nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu alebo pór na plátky. Do väčšieho hrnca si pridáme olivový olej, maslo a cibuľu. Opražíme do sklovita. Pridáme koreňovú zeleninu, cesnak, lyžicu kryštálového cukru a restujeme cca 10 minút. Zelenina skaramelizuje a bude mať výbornú chuť.
  3. Medzitým si na rozohriatej panvici na troške olivového oleja prudko opečieme mäso z každej strany, aby sa zatiahlo. Opečené mäso pridáme k zelenine, pridáme drvenú rascu, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie (korenie si spočítame, lebo ho pred rozmixovaním omáčky vyberieme). Nesolíme. Podlejeme pohárom horúcej vody a dusíme. Podľa potreby ešte prilejeme vodu. Dusíme približne 1,5 – 2 hodiny, záleží aký veľký kus a druh mäsa použijeme.
  4. Po udusení mäso vyberieme a necháme odpočívať. Zo zeleniny pozbierame korenie a bobkový list. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Zriedime ešte vodou, záleží akú konzistenciu omáčok obľubujeme. Prilejeme šľahačkovú smotanu a prevaríme.
  5. Mäso si ešte teplé narežeme na tenké plátky. Aby nám nevyschlo, vložíme ho späť do omáčky.
  6. Túto fantastickú domácu sviečkovú podávame s parenou knedľou (najlepšie domácou), cestovinami, alebo opekanými zemiakmi s plátkom citróna.

Dobrú chuť. 😍 👌

Tip na záver receptu sviečková omáčka

Vyskúšajte domácu sviečkovú podľa nášho receptu. Príprava je nenáročná a jednoduchá, omáčka plná rôznej zeleniny, nabitá vitamínmi. Keď bola dcéra mladšia, odmietala papať zeleninu. Vyskúšala som takúto verziu obľúbenej sviečkovej a deti sa nevedeli dojesť. Kvôli nim nedávam ani slaninu, ani horčicu. Rascu pridávam pre dobré trávenie. Smotanu zväčša vynechám. V mojej rodine patrí táto skvelá zeleninová omáčka medzi najobľúbenejšie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*