Lekár prezradil, ktorá skupiny ľudí by banány vôbec nemala jesť…
Banány sú veľmi zdravé ovocie, no v jednej situácii sa stávajú nebezpečnými pre zdravie srdca.
Lekárka Tatjana Razumovska prezrádza, že ľudia trpiaci určitou chorobou by ich nemali jesť.
Jediným ovocím, ktoré sa odporúča na konzumáciu pri všetkých formách gastritídy, sú banány, pretože sú zdrojom látok užitočných pre tráviaci systém, regeneráciu, liečbu, zlepšenie mikroflóry a zrážanlivosť krvi.
Banány však môžu predstavovať vážny problém v situácii, keď máte niektorú z črevných chorôb v akútnej fáze, varuje známa lekárka a odborníčka na výživu Tatjana Razumovska.
Gastritída je v podstate nebezpečná, pretože pri absencii vhodnej terapie sa zhoršuje eróziou žalúdočnej steny a vredmi.
Diéta pri gastritíde je rovnako dôležitá ako lieky a zahŕňa jedlo, ktoré šetrí a opravuje zapálenú výstelku žalúdka. Aby telo rozprúdilo tráviacu činnosť, potrebuje veľa užitočných látok, stopových prvkov, vitamínov a rastlinných vlákien, to všetko banány majú, takže spĺňajú všetky požiadavky, ktoré lekári kladú na stravu pacienta.
Pri gastritíde majú banány množstvo výhod, takže sú žiaduce v jedálnom lístku každého pacienta. Banány obnovujú acidobázickú rovnováhu, odstraňujú toxíny a jedy, pomáhajú znižovať intenzitu zápalu a majú laxatívny účinok.
,,Banány zároveň zlepšujú stav mikroflóry a pomáhajú odbúravať napätie. Ľuďom s gastritídou sa odporúča jesť banány na zníženie kyslosti žalúdka a rizika pálenia záhy, no pri črevných ochoreniach v r. akútnej fáze treba byť opatrný,“ povedala ruská lekárka Tatjana Razumovska.
Podľa odborníkov na výživu tvrdí že zelené, nezrelé banány majú vysoký obsah sodíka, a preto môžu pôsobiť ako diuretikum.
„Zrelé banány pôsobia laxatívne, preto toto ovocie s najväčšou pravdepodobnosťou škodí pri črevných poruchách alebo ochoreniach tráviaceho traktu v akútnej fáze. Môžu spôsobiť plynatosť,“ vysvetlila doktorka Razumovská.
Dodala, že jeden banán dodá energiu na hodinu silového tréningu či ťažkej fyzickej práce. Ako hovorí, ak je ovocie sušené, kalorický obsah banánu sa päťnásobne zvýši.
Táto lekárka tiež varuje, že banány na gastritídu by sa nemali kombinovať s inými produktmi a jediná možná kombinácia je s kefírom, kyslou smotanou, čerstvým tvarohom, mliekom alebo jablkom.
Ak budete jesť banány nalačno, množstvo horčíka v krvi sa výrazne zvýši, čo môže to byť škodlivé pre srdce.
Leave a Reply