Perfektný koláč, ktorý vám veľmi dlho vydrží… (pokiaľ sa hneď nezje)
Neodolateľný orieškový koláčik s medom, ktorý nielenže upúta, ale aj výborne chutí. Tento koláč je ideálny na špeciálne príležitosti alebo jednoducho na pohostenie seba a svojich blízkych, je vhodný na každú príležitosť. Recept je jednoduchý, zvládne ho každý.
INGREDIENCIE:
Na cesto:
- 250 g medu
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 375 g hladkej múky
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 2 ČL kakaa
- 6 g citrónová kôra
- 16 g prášku do pečiva
- 15 g perníkového korenia
- 100 g sušených ríbezlí
- trochu mlieka
- 100 g mandľových lupienkov
- 5 lyžíc jahodového džemu
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 100 g jadier lieskových orechov
Postup:
Do hrnca dáme maslo a med, pomaly zahrievame a za stáleho miešania necháme maslo a med rozpustiť. Šľaháme, kým zmes vychladne na izbovú teplotu.
Za stáleho miešania pridáme 2 vajcia. Múku zmiešame s práškom do pečiva, citrónovou kôrou, perníkovým korením, mletými lieskovými orechmi a kakaom. Zmes pomaly primiešame do medovej hmoty. Dobre vymiešame. Nakoniec pridáme sušené ríbezle. Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a zarovnáme. Vrch cesta jemne potrieme mliekom a posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút na spodnom a hornom ohreve.
Upečený koláč rovnomerne potrieme jahodovým džemom. Teraz necháme koláč úplne vychladnúť.
Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme olej a vymiešame do leskla.
Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou a rovnomerne ju rozotrieme po celom koláči, nakoniec posypeme celými jadrami lieskových orechov, koláč odložíme, kým čokoládová poleva stuhne.
Leave a Reply