Toto je najzdravšia omáčka na svete. Chráni srdce, znižuje cholesterol a zlepšuje imunitu! (RECEPT)

Táto verzia cesnakovej omáčky je skutočnou bombou vitamínov a cenných živín. Gréci ju milujú a za zmienku stojí, že sú na 25. mieste v rebríčku národov s najdlhším životom na svete. Naša verzia gréckej klasiky má ešte jednu výhodu: po omáčke môžu siahnuť aj ľudia na diéte a trpiaci hypercholesterolémiou.

1. Grécka uhorkovo-cesnaková omáčka – aké má vlastnosti?

Najznámejšia cesnaková omáčka na svete pochádza z Grécka a volá sa tzatziki . Jeho základom je hustý grécky jogurt, čerstvé uhorky a veľké množstvo cesnaku. Gréci navyše na dip nalievajú olivový olej, v niektorých obmenách pridávajú lístky mäty, syr feta a vínny ocot. Tu je však kľúčová zásada: čím menej, tým lepšie.

A prečo by sa mala cesnaková omáčka objavovať na našom stole pri grilovačkách, rodinných akciách a na jar a v lete každý deň? Pretože má veľa zdraviu prospešných vlastnosti.

1.1. Obsahuje cesnak

Má antivírusové a baktericídne vlastnosti , často sa nazýva prírodné  antibiotikum. Okrem toho podporuje srdce a obehový systém a pri pravidelnom jedení znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

1.2. Obsahuje prírodný jogurt

Je zdrojom probiotík, ktoré podporujú tráviaci systém, ale aj bielkovín a vápnika.

Štúdie ukazujú, že prírodný jogurt môže znížiť riziko hypertenzie až o 20-30 percent.

Výskumníci z Harvardu tvrdia, že pravidelná konzumácia jogurtov môže znížiť riziko cukrovky až o 18 percent.

1.3. Obsahuje uhorky

Tiež regulujú hladinu krvného tlaku , čím znižujú riziko srdcových ochorení. Okrem toho pôsobia hydratačne a vďaka cenným vitamínom a minerálom dokážu priaznivo ovplyvniť vodnú a elektrolytovú rovnováhu.

Zároveň majú málo kalórií, ale veľa vitamínu C a vlákniny .

1.4. Obsahuje olivový olej

Je cenným zdrojom omega -3 kyselín, ktoré priaznivo pôsobia na celé telo. Chránia pred makulárnou degeneráciou, sú prevenciou Alzheimerovej choroby a srdcových chorôb, ako aj cukrovky 2. typu a rôznych druhov rakoviny.

2. Recept na zdravú verziu omáčky tzatziki

Takýto dip môžeme podávať s pečenou zeleninou či mäsom a dokonca aj v spoločnosti chlebíčkov či snackov pri večernom premietaní pred televízorom. A čo viac, ak sa zriekneme olivového oleja a zvolíme jogurt s nižším obsahom tuku, dostaneme fit omáčku. To bude ideálne pre ľudí s nadváhou, obezitou alebo poruchami lipidov.

Omáčku je možné obohatiť aj o zdravé, sezónne bylinky vrátane petržlenovej vňate alebo kôpru.

Ingrediencie:

  • 300 ml gréckeho jogurtu alebo prírodného jogurtu,
  • 1 veľká zelená uhorka,
  • 2-3 strúčiky cesnaku,
  •  soľ a korenie,
  • kôpor,
  • 2-3 lyžice olivový olej.

Uhorku dôkladne umyte, nastrúhajte na veľkom strúhadle a vložte do sitka. Potom pridáme štipku soli, premiešame a odstavíme, aby pustila šťavu. Medzitým ošúpeme cesnak, pretlačíme ho cez lis a dáme do misky. Pridajte aj jogurt, opatrne vyžmýkanú uhorku, kôpor, olivový olej. Všetky ingrediencie zmiešame, okoreníme podľa chuti a dáme do chladničky. Po 15 minútach je dip pripravený k jedlu. Prajeme Dobrú chuť!

 Zdieľajte tento recept aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*