Tento lacný džús je skutočným balzamom na črevá!
Ďalšie dôkazy potvrdzujú, že šťava z cvikly by sa mala stať trvalou súčasťou našej stravy. Nápoj priaznivo pôsobí na zdravie a nedávno sa zistilo, že jeho pravidelná konzumácia priaznivo pôsobí na črevá.
Priaznivé účinky šťavy z červenej repy
Tím vedcov z University of Leeds vo Veľkej Británii overil, ako šťava z červenej repy ovplyvňuje zdravie čriev. Nečakali také účinky a výsledky sú mimoriadne povzbudivé.
Štúdie sa zúčastnilo 18 ľudí vo veku 20 až 50 rokov. Nikto z účastníkov predtým nekonzumoval cviklu ani jej šťavu. Výskumný tím navyše nezasahoval do ich doterajšieho stravovania , ale nápoj zaradili iba do svojho denného jedálnička.
Ľudia, ktorí sa zúčastnili experimentu, vypili pohár koncentrátu zriedeného vo vode. Výsledky boli publikované v časopise „Food Chemistry“. O tom, že nápoj zlepšil črevnú mikroflóru účastníkov štúdie, niet pochýb.
Porovnanie výsledkov ukázalo, že šťava z červenej repy zvýšila počet baktérií Akkermansia muciniphila , ktoré rozkladajú mucín a znížili počet baktérií B. fragilis.
Vplyv črevnej mikrobioty na zdravie
Zmeny boli pozorované už po troch dňoch. Baktérie Bacteroides fragilis prispievajú k zápalu v tráviacom systéme a môžu viesť k infekciám mäkkých tkanív a kože.
Pravidelné pitie cviklovej šťavy podporuje zdravie črevného mikrobiómu a tým zlepšuje činnosť tráviaceho traktu. Preto sa oplatí piť na zlepšenie celkového zdravia.
Dobrý stav mikroflóry umožňuje udržiavať si zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku mnohých chorôb vrátane hypertenzie, kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky 2. typu a autoimunitných chorôb.
Intestinálna dysbióza je zasa spojená so zníženou imunitou, problémami s tráviacim systémom a môže viesť k priberaniu. Často tiež vedie k chronickej únave.
Pozrime sa bližšie na to, s čím nám červená repa môže pomôcť:
1. Zlepšuje krvný obeh
Červená repa obsahuje veľa dusíka, ktorý sa v tele premieňa na látky podporujúce tvorbu krvi a prietok krvi. To zabezpečuje lepší prietok krvi do tkanív a je obzvlášť prospešné pre mozog.
2. Detoxikuje pečeň
Červená repa má vysoký obsah betaínu, ktorý podporuje zdravú funkciu pečene.
3. Lieči menštruačné problémy
Táto zdravá zelenina obsahuje veľa železa, ktoré pozitívne ovplyvňuje tvorbu červených krviniek a nahrádza ich úbytok počas menštruácie. Úspešne tak zmierňuje komplikácie spôsobené menštruáciou. Okrem toho je veľmi prospešný aj pre ženy po menopauze, pretože stabilizuje hormóny v tele.
Cviklová šťava bude chutnejšia, ak ju skombinujete s mrkvou a jablkom.
4. Prevencia a liečba rakoviny
Mnohé štúdie preukázali, že šťava z červenej repy má silné protirakovinové účinky, chráni bunky pred mutáciami a podporuje regeneráciu nových tkanív. Je tiež základom slávneho Breussovho lieku proti rakovine.
5. Znižuje krvný tlak
Vysoký obsah dusíkatých zlúčenín znižuje krvný tlak. Konzumácia 2 pohárov (2 x 2 dcl) šťavy z červenej repy denne môže výrazne znížiť krvný tlak.
6. Potláča zápal
Červená repa obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a potláčajú zápaly.
7. Lieči zápchu
Červená repa odstraňuje problémy tráviaceho traktu a zlepšuje metabolizmus. Zlepšené trávenie potom pomáha predchádzať a odstraňovať zápchu.
8. Lieči anémiu
Ako už bolo spomenuté, červená repa je plná železa a ďalších látok, ktoré podporujú tvorbu nových červených krviniek.
Pomáha nielen pri liečbe anémie spôsobenej stratou krvi počas menštruácie, ale aj anémie z iných príčin.
9. Posilňuje svaly
Konzumácia červenej repy zvyšuje svalovú silu. Jeho pravidelný príjem vám pomôže dosiahnuť lepšie športové výsledky. Ide teda o čisto legálny doping.
10. Zlepšuje pokožku
Červená repa má úžasné účinky proti starnutiu, a to vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej, ktorá bojuje proti vráskam a iným kožným problémom. Ak ho budete jesť často, vaša pleť bude zdravá a žiarivá.
11. Zlepšuje náladu a psychiku
Šťava z červenej repy obsahuje betaín a tryptofán – dve látky, ktoré účinne upokojujú myseľ a zmierňujú stres.
12. Zabraňuje deformáciám pri narodení
Foláty a kyselina listová v červenej repe sú mimoriadne dôležité pre prevenciu vrodených deformácií vyvíjajúceho sa plodu. Preto sa odporúča konzumovať ho s mierou aj počas tehotenstva.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply