Uhorky sú skvelou potravinou, ktorá sa používa aj často v hamburgeroch, šalátoch, rovnako najčastejšie po nich siahajú tehotné ženy. Ale viete o aké zdravotné vlastnosti majú nakladané uhorky?
Už naše staré mamy nedali na ne dopustiť. Kvasené uhorky skvelo chutia hlavne v spojení s hlavným jedlom. No okrem toho skrývajú v sebe oveľa väčší poklad!
Zdravotné výhody konzumácie uhoriek:
- Sú nabité antioxidantmi a posiľnujú imunitu
- Prirodzený zdroj probiotík
- Cenné vitamíny (sú bohaté napríklad na vitamíny C, A a K, vápnik a ďalšie cenné stopové prvky)
- Chránia pečeň
- Prospešné pri cukrovke
- Prevencia proti vredom a lepšie trávenie
Antidepresívni pomocníci
Málokto by povedal o tom, že kvasené, kyslé uhorky môžu hrať určitú úlohu v úrovni šťastia! Uhorky a ďalšie fermentované potraviny majú schopnosť zmierniť úzkosť a tak podporiť pocit šťastia tým, že pôsobia ako anxiolytický činiteľ. Jednoducho povedané, majú antidepresívne účinky, odstraňujú psychické napätie a spomínanú úzkosť.
Neurózy a úzkosť možno znížiť spotrebou kvasených prísad, akými je kyslá kapusta. Má nízky obsah kalórií a naopak vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok. Vzniká vďaka baktériám mliečneho kvasenia a poskytuje probiotiká vo forme laktobacilov.
Okrem toho, vedci potvrdili, že zdravý žalúdok vedie k zdravému mozgu. V skutočnosti podporou hormónu serotonínu v tele sa zvyšuje úroveň šťastia a tým sa posilňuje aj podpora zdravšieho myslenia a znižuje sa spúšťanie úzkosti. Dokonca v črevách je viac serotonínu než v mozgu, preto je dôležité mať v poriadku tráviaci trakt. A to zabezpečí konzumácia fermentovaných potravín.
Čo spraví s potravinami fermentácia?
Fermentácia sa využívala hlavne na dlhodobé uskladnenie potravín, ide o určitý spôsob ich konzervovania. Slúži na odstránenie škodlivých látok, možno ňou zlepšiť chuť potravín a ich výživovú hodnotu. Kyslá kapusta je napr. zdravšia v porovnaní s čerstvou. Vďaka kvaseniu sa totiž v kapuste tvorí vitamín B12, ktorý bojuje proti stresu. Okrem blahodarného vplyvu na psychiku človeka majú tieto potraviny aj ďalšie zdravotné výhody: dodávajú organizmu vitamíny a minerály a množstvo iných zdraviu prospešných látok. Najideálnejšie je ich konzumovať hlavne v zimnom období, keďže podporujú imunitu.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Leave a Reply