Doktorka varuje: ,,Zvyšujú riziko rakoviny čriev. Hovorím pacientom, že toto NIE JE ZDRAVÉ JEDLO!“

Hoci vyzerajú na prvý pohľad, že sú zdravé, doktorka varuje, že nie je to tak a mali by sme sa im tiež vyhýbať!

,,Ultra-spracované potraviny spôsobujú veľa porúch v črevnej mikroflóre „ – varuje doktorka Maria Abreu. Varuje, že ,, aj zdanlivo zdravé spracované potraviny môžu obsahovať určité zložky,  ktoré sú  príčinou rakoviny hrubého čreva.“

Zdanlivo zdravé jedlo. Buďte opatrní s pridanými emulgátormi!

Toto varovanie urobila doktorka Maria Abreu, profesorka medicíny, mikrobiológie a imunológie na Univerzite v Miami, v rozhovore pre WSVN.

,,Problémom môžu byť aj potraviny, ktoré považujeme za zdravé,“  zdôrazňuje doktorka Maria Abreu. ,,Veci ako emulgátory, smotanové, beztukové ochutené jogurty plné sladidiel a všetky tieto veci môžu skutočne zmeniť črevný mikrobióm veľmi hlbokým spôsobom,“ dodáva.

Emulgátory (E400-E495) sú potravinárske prídavné látky, ktoré sú zodpovedné za správnu konzistenciu, t.j. umožňujú spojenie dvoch látok tak, aby výsledný produkt bol hladký a krémový. To okrem iného zahŕňa: jogurty, ale aj  čokolády a zmrzliny. Zodpovedá aj za trvanlivosť potravín, zabraňuje zatuchnutiu napr. v nízkotučných výrobkoch, ako je diétny jogurt, sa používajú emulgátory, ktoré im dodávajú vlastnosti pôvodného výrobku.

Zvyšujú riziko rakoviny, odborníčka má jednu radu!

Emulgátory v potravinách môžu byť podľa odborníčky faktorom zvyšujúcim riziko ochorenia. Látky obsiahnuté vo vysoko spracovaných potravinách môžu zmeniť črevný mikrobióm a podporiť zápal v tráviacom trakte. Tieto dva faktory boli v štúdiách spájané s vyšším rizikom vzniku kolorektálneho karcinómu.

Medzitým počet prípadov rakoviny čriev rýchlo rastie. Ide o jednu z najčastejších a najsmrteľnejších rakovinových ochorení – celosvetovo postihuje takmer jeden a pol milióna ľudí.

Špecialistka na črevný mikrobióm vysvetlila, že ona a jej tím chcú vyvinúť testy, ktoré odhalia včas črevný zápal. Dovtedy dáva svojim pacientom rovnakú radu: jesť zdravo a vyhýbať sa  vysoko spracovaným potravinám, aj tým, ktoré sa zdajú na prvý pohľad zdravé.

,,Hovorím svojim pacientom, že čokoľvek, čo je zabalené v obale a má dátum spotreby na budúci rok, nie je jedlo,“ dodala  doktorka Maria Abreu.

Čo si o tom myslíte? Napíšte nám komentár…

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*