Ingrediencie:
Cesto:
- 600 ml teplej vody
- 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica soli
- 1 kg hladkej múky
- 70 + 20 + 20 ml oleja do cesta + 70 ml na potieranie
Do misy dáme cukor, droždie a zalejeme 200 ml teplej vody, vymiešame. Teraz pridáme 70 ml oleja a zvyšných 400 ml teplej vody, vymiešame. Pridáme kilo hladkej múky a soľ. Vymiešame. pridáme 20 ml oleja. Premiešame. Pridáme posledných 20 ml oleja a vymiesime pružné cesto. Cesto prikryjeme a odložíme na asi 30 minút odpočívať.
Cesto rozdelíme na štyri časti. Vypracujeme na bochníky, každý bochník naolejujeme. Zaryjeme fóliou a necháme odpočívať ešte 30 minút.
Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 150 g cukru
- 2 lyžice krupice
- 3 lyžice lekváru
- 300 ml mlieka
Mak zmiešame s cukrom, primiešame lekvár a krupicu. Premiešame. Prilejeme horúce mlieko, premiešame.
Orechová plnka:
- 200 g mletých orechov
- 100 g cukru
- 5 lyžíc lekváru
- 100 ml mlieka
Orechy zmiešame cukor, pridáme lekvár, premiešame. Prilejeme horúce mlieko a premiešame.
Jablková plnka:
- 4 väčšie jablká
- 100 g cukru
- 2 lyžice krupice
- 5 g škorice
- 10 g vanilkového cukru
Jablká očistíme, zmiešame s cukrom, škoricou sa vanilkovým cukrom, nakoniec pridáme krupicu. Premiešame.
Višňová plnka:
- 400 g višní
- 150 g cukru
- 3 + 5 lyžíc krupice
Vykôstkované višne zmiešame s cukrom. Necháme chvíľu odstať. Potom ich rozmixujeme a pridáme krupicu. Premiešame. (Ak je náplň príliš hustá môžeme ju trochu rozriediť horúcim mliekom.)
Na potretie:
- 1 vajce
- trochu mlieka
Vajce vyšľaháme v mlieku.
Postup:
Jeden bochník cesta vytiahneme na tenko. ( na obdĺžnik 40 cm * 100cm) rovnomerne netrieme makovou plnkou, tak že necháme jeden kraj čistý asi 10 cm. Opatrne zvinieme. Závin prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rovnako postupujeme pri ostatných troch častiach cesta a naplníme orechovú, jablkovú a višňovú náplň.
Záviny ukladáme na plech tak, že medzi záviny vždy dáme papier na pečenie, aby sa záviny nedotýkali. Záviny natrieme rozšľahaným vajcom v mlieku a popicháme drevenou špachtľou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 55-60 minút. Upečený závin môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply