Štyri štrúdle z jedného cesta – maková, orechová, jablková, višňová.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 600 ml teplej vody
  • 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica soli
  • 1 kg hladkej múky
  • 70 + 20 + 20 ml oleja do cesta + 70 ml na potieranie

Do misy dáme cukor, droždie a zalejeme 200 ml teplej vody, vymiešame. Teraz pridáme 70 ml oleja a zvyšných 400 ml teplej vody, vymiešame. Pridáme kilo hladkej múky a soľ. Vymiešame. pridáme 20 ml oleja. Premiešame. Pridáme posledných 20 ml oleja a vymiesime pružné cesto. Cesto prikryjeme a odložíme na asi 30 minút odpočívať.

Cesto rozdelíme na štyri časti. Vypracujeme na bochníky, každý bochník naolejujeme. Zaryjeme fóliou a necháme odpočívať ešte 30 minút.

Maková plnka:

  • 200 g mletého maku
  • 150 g cukru
  • 2 lyžice krupice
  • 3 lyžice lekváru
  • 300 ml mlieka

Mak zmiešame s cukrom, primiešame lekvár a krupicu. Premiešame. Prilejeme horúce mlieko, premiešame.

Orechová plnka:

  • 200 g mletých orechov
  • 100 g cukru
  • 5 lyžíc lekváru
  • 100 ml mlieka

Orechy zmiešame cukor, pridáme lekvár, premiešame. Prilejeme horúce mlieko a premiešame.

Jablková plnka:

  • 4 väčšie jablká
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice krupice
  • 5 g škorice
  • 10 g vanilkového cukru

Jablká očistíme, zmiešame s cukrom, škoricou sa vanilkovým cukrom, nakoniec pridáme krupicu. Premiešame.

Višňová plnka:

  • 400 g višní
  • 150 g cukru
  • 3 + 5 lyžíc krupice

Vykôstkované višne zmiešame s cukrom. Necháme chvíľu odstať. Potom ich rozmixujeme a pridáme krupicu. Premiešame. (Ak je náplň príliš hustá môžeme ju trochu rozriediť horúcim mliekom.)

Na potretie:

  • 1 vajce
  • trochu mlieka

Vajce vyšľaháme v mlieku.

Postup:

Jeden bochník cesta vytiahneme na tenko. ( na obdĺžnik 40 cm * 100cm) rovnomerne netrieme makovou plnkou, tak že necháme  jeden kraj čistý asi 10 cm. Opatrne zvinieme. Závin prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rovnako postupujeme pri ostatných troch častiach cesta a naplníme orechovú, jablkovú a višňovú náplň.

Záviny ukladáme na plech tak, že medzi záviny vždy dáme papier na pečenie, aby sa záviny nedotýkali.  Záviny natrieme rozšľahaným vajcom v mlieku a popicháme drevenou špachtľou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 55-60 minút. Upečený závin môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*