Lekár odporúča najmä týchto 5 potravín…
Dr. Mark Hyman je odborníkom na funkčnú medicínu na Clevelandskej klinike a autorom knihy Young Forever ( Navždy mladý). Svoje poznatky a skúsenosti zdieľa aj na sociálnych sieťach. Jeho Tik Tok účet má takmer 390 000 sledovateľov. ľudí. V jednom z videí uvádza zoznam najhodnotnejších potravinových produktov pre zdravie. 63-ročný muž tvrdí, že vďaka strave bohatej na tieto super potraviny je jeho biologický vek o dve desaťročia nižší.
– Je päť potravín, ktoré jem každý deň, aby som si podporil zdravie a mal dlhý život, hovorí na úvod a dodáva, že tieto produkty sú ako liek.
Krížová zelenina
Nezáleží na tom, či si vyberiete bielu alebo červenú kapustu, ružičkový kel , karfiol alebo brokolicu . Spolu s kalerábom, savojskou a čínskou kapustou patria do čeľade kapustovitých alebo krížokveté. Nielenže sú plné minerálov a kľúčových vitamínov, ako je kyselina listová a vitamín K , ale obsahujú aj mimoriadne cenné fyto chemikálie, ako sú indoly, ktoré môžu zabrániť vzniku rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva .
Dr. Hyman upozorňuje, že kyselina listová prítomná v zelenine je dôležitá pre kľúčové biochemické procesy v tele a reguluje hladinu homocysteínu , ktorý môže poškodzovať cievy a zvyšovať riziko vzniku krvných zrazenín.
– Preto je dôležité zjesť každý deň aspoň šálku tejto zeleniny,- hovorí odborník.
Olivový olej
Doktor Hyman priznáva, že je to jeho obľúbený zdroj tuku a dodáva, že “ sa preukázalo, že obsahuje rôzne druhy protizápalových zlúčenín.“ Uvádza štúdie, podľa ktorých zlúčeniny prítomné v olivovom oleji pôsobia podobne ako aspirín či ibuprofén.
Odborník zdôrazňuje, že olivový olej by mal byť našou prvou voľbou, keď siahneme po akomkoľvek tuku. Je zdrojom vitamínov A, D, E a K a tiež obsahuje asi 30 fenolových zlúčenín , ktoré majú okrem protizápalových účinkov aj antioxidačné vlastnosti a chránia pred voľnými radikálmi.
Nie nadarmo sa stredomorská strava založená na olivovom oleji považuje za najzdravšiu stravu na svete, ktorá dokáže ochrániť pred cukrovkou 2. typu, aterosklerózou, obezitou, kardiovaskulárnymi chorobami a dokonca aj rakovinou.
Orechy, jadrá a semena
Ide o ďalší cenný zdroj nenasýtených mastných kyselín, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus, najmä na kardiovaskulárny systém.
Sú plné minerálov, tukov, bielkovín a vlákniny – hovorí.
Podľa Dr. Hymana je najlepšie použiť:
- mandle,
- vlašské orechy,
- pekanové orechy,
- lieskové oriešky,
- makadamiové orechy,
- tekvicové semiačka,
- konopné semienka,
- chia semená,
- sezamové semienka.
Bobuľové ovocie
Majú dve hlavné výhody: sú nízko kalorické a obsahujú veľa vitamínov a polyfenolov, ako sú antokyány . Vďaka tomu chránia pred srdcovými chorobami a dokonca podporujú funkciu mozgu, čím bránia neurodegeneratívnym procesom .
Do skupiny bobúľ patria nielen čučoriedky, jahody, maliny a černice, ale oplatí sa siahnuť aj po brusniciach, arónii či ríbezliach.
„Tieto fytochemikálie aktivujú cesty dlhovekosti, ktoré všetci potrebujeme na aktiváciu našich liečebných systémov, čo je kľúčom k tomu, aby sme zostali navždy mladí,“ hovorí Dr. Hyman.
Zelený čaj
– Obsahuje všetky fytochemikálie a katechíny , ktoré preukázateľne aktivujú spínače a dráhy dlhovekosti v našom tele, ktoré nás udržujú mladých a zdravých, vysvetľuje.
Existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú, že zelený čaj dokáže chrániť srdce a podporovať imunitný systém, znižovať zápaly v tele a dokonca predchádzať rakovine.
– Zelený čaj sa stáva ešte prospešnejším vo forme matcha – práškových čajových lístkov , ktoré sa dajú zmiešať s vodou alebo pridať do smoothie, čo je jeden z mojich obľúbených spôsobov, ako ho konzumovať – prezrádza Dr. Hyman.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply