Dve lacné suroviny z vašej kuchyne, ktoré podporujú pečeň aj srdce…
Ak ste to v týchto dňoch prehnali s jedlom a pitím, ľudový bylinkár Momčilo Antonijević má riešenie. Rastliny vám môžu pomôcť prekonať kocovinu, pomôcť srdcu, cievam a pečeni. Ak je pečeň zaťažená alkoholom, najlepšie urobíte, ak do pohára vlažnej vody pridáte lyžičku medu a jednu lyžičku nefiltrovaného jablčného octu.
„Jablčný ocot a med sú veľmi dobré pre našu pečeň, žlčník, cievy a skutočne pomáha a odporúča sa ľuďom, ktorí trpia zvýšenou hladinou cholesterolu a triglyceridov. Je to obdobie, kedy jeme veľa mastných jedál a veľa sladkostí, čo ľuďom s týmto problémom vôbec nevyhovuje“, zdôrazňuje tradičný bylinkár a upozorňuje, že tento nápoj by sme mali piť po celý rok, nielen vtedy pijeme priveľa alkoholu.
Ďalšie potraviny, ktoré sú dobré na pečeň aj srdce:
Nálev z kapusty
Kapustnica je skvelý spôsob, ako rehydratovať telo. Má veľa elektrolytov a je tiež bohatá na prírodné probiotiká a baktérie, ktoré žijú v našich črevách a ktoré pomáhajú našim tráviacim orgánom, ako aj imunitnému systému bezchybne fungovať. Kyslá kapusta je veľmi bohatá na vitamín C a je skutočnou zimnou super potravinou. Je vhodný najmä pre vegánov, pretože obsahuje vitamín B12, ktorý sa bežne v potravinách rastlinného pôvodu nenachádza.
Imelo
Imelo je slávna magická rastlina Keltov a vyrába sa z nej známy elixír, ktorý pijú Asterix a Obelix. Imelo je dobré na zníženie vysokého krvného tlaku, vyrovnáva srdcový rytmus. Imelo je polo parazitická rastlina a jeho liečivá hodnota, teda toxicita, závisí od stromu, na ktorom rastie. Imelo však nie je rastlina, ktorej užívanie sa odporúča nepretržite a dlhodobo, rovnako sa neodporúča tehotným ženám a deťom.
Pestrec mariánsky
Pestrec mariánsky je pravdepodobne bylinkou číslo jeden na regeneráciu pečene. „Obsahuje látku silymarín, ktorá skutočne dokáže regenerovať pečeň, čo je orgán s veľkou schopnosťou regenerácie. Čaj nie je dobré riešenie, semienka je lepšie pomlieť a konzumovať s jogurtom, ešte lepšie so srvátkou,“ zdôrazňuje Antonijević.
Silné a korenené jedlo
,,Keď sa povie silné jedlo, zvyčajne pridávame pikantné jedlo, čo je nesprávne, pretože korenie môže byť mimoriadne užitočné. Ak použijeme veľa cesnaku, veľa zázvoru, škorice, nie je to vôbec na škodu“, zdôrazňuje Antonijević, ale je to mimoriadne zdravé a užitočné. Pozor si treba dávať na rôzne umelé zvýrazňovače chuti, v prvom rade glutaman sodný a rafinované tuky.
Mäta
Po veľkom a silnom jedle je lepšie vypiť šálku mätového čaju namiesto toho, aby ste siahali po sýtených šťavách alebo kyslej vode na uľahčenie trávenia. V kombinácii s medovkou je ideálny proti nevoľnosti, ale aj proti bolestiam hlavy. Medovka je výbornou bylinkovou voľbou pri bolestiach hlavy, keď príde na opicu. Ešte lepšie pôsobí, keď sa zmieša so tavoľníkom( Spirea alba)rastlinou, ktorá obsahuje salicylové zlúčeniny a je vlastne bylinnou „prababičkou“ aspirínu.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply