Obľúbený koláč, ktorý bol kedysi veľkým hitom! Piekli ste ho už?
Ingrediencie
Cesto:
- 5ks vajce
- 200 kryštálový cukor
- 5 PL vlažná voda
- 150 g polohrubá múuka
- 1/2 prášok do pečiva
- 3 PL kakao
Plnka:
- 500 ml mlieko
- 5ks žĺtok
- 4 PL hladká múka
- 150 g kryštálový cukor
- 250 g maslo
- 1 ks vanilkový cukor
Bielková pena:
- 5ks bielka
- 200 g kryštálový cukor
- citrónová šťava 1ks
Na posypanie:
- čokoláda
Postup:
Cesto: Bielky vyšľaháme so štipkou soli, potom pridáme po častiach cukor, po jednom žĺtky, vodu. Múku, prášok do pečiva a kakao zmiešame a vmiešame do pripravenej zmesi. Plech, rozmer 30×40 cm vyložíme papierom na pečenie, rozotrieme cesto a upečieme. Teplota 180°C 20-25 minút – otestujeme špáradlom. Necháme vychladnúť a papier odstránime.
Plnka: Do nádoby vlejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, múku, vanilkový cukor, metličkou vyšľaháme a uvaríme na hustú kašu. Necháme pod potravinárskou fóliou vychladnúť. Maslo vyšľaháme a po častiach pridáme vychladnutú žĺtkovú kašu. Vyšľaháme na jemný krém.
Bielková pena: v nádobe nad parou vyšľaháme bielky, cukor a šťavu z menšieho citróna na hustú penu. Nádoba nemá byť ponorená vo vode.
Na vychladnuté cesto rozotrieme plnku a na povrch bielkovú penu. Posypeme strúhanou čokoládou. Odložíme do chladu aspoň na dve hodiny. Pokrájame na kocky a podávame. Oblíž prst je naozaj úžasný zákusok. Dobrú chuť!
Leave a Reply