Najlepší MAKOVÝ ZÁVIN s veľkým množstvom plnky! Nikdy sa ho nevieme dojesť…

Makový závin je u nás obľúbený, no najradšej ho máme, keď má veľa náplne.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 ml mlieka
  • 250 ml masla
  • 1 lyžička cukru
  • 25 g droždia
  • 400 g hladkej múky
  • 1-2 lyžice cukru
  • štipka soli

Náplň:

  • 200 g maku
  • 170 g cukru
  • 100 ml mlieka
  • citrónová kôra z jedného citróna

Ešte potrebujeme na potretie:

  • 1 žĺtok
  • trochu mlieka

Postup:

Do mlieka pridáme maslo, zahrievame, kým sa malo rozpustí, zmes necháme mierne vychladnúť. Do vlažnej zmesi pridáme lyžičku cukru a droždie, vymiešame. Necháme asi 10 minút odpočivať. Potom postupne primiešame múku, cukor a štipku soli. Vymiesime vláčne cesto. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Mak zmiešame s cukrom, zalejeme horúcim mliekom, vymiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej náplne pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Premiešame.

Žĺtok rozšľaháme v mlieku.

Vykysnuté cesto vymiesime, a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na tenko, rovnomerne natrieme makovou náplňou. Zvinieme. Necháme 20-30 minút odpočívať v teple. Potom natrieme rozšľahaným žĺtkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút do zlatista. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*