Nás obľúbený recept na bravčovú panenku!
Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať!
Ingrediencie:
Marináda na mäso:
- soľ
- čierne korenie
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička koriandra
- 1 lyžička rozmarínu
- 900 g bravčovej panenky
Zmiešame soľ, čierne korenie, cesnakový prášok, koriander, rozmarín. V zmesi korenia obalíme bravčovú panenku. Panenku zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na asi 1 hodinu.
Na prípravu cibuľky a cesnaku:
- 2 cibule, nakrájane na pásiky
- 3 strúčiky nakrájame na drobno
- Olej na vyprážanie
Na panvicu dáme olej, opražíme cibuľu a cesnak.
Na rolku:
- 400 g lístkového cesta
- 200 g slaniny ( plátky)
- 100 g syra
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica mlieka
- sezam na posypanie
- olej
Panenku opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Z každej strany asi 3-4 minúty.
Lístkové cesto rozložíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 2-3 mm. Na lístkové cesto rozložíme plátky slaniny. Na stred plátkov slaniny položíme opečenú panenku. Na panenku navrstvíme opraženú cibuľu a strúhaný syr. konce plátkov slaniny preložíme cez panenku, a obalíme lístkovým cestom, spoje cesta dobre zatlačíme, aby nám nevytiekla šťava z panenky.
Obalenú panenku preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie spojom na spodok. Potrieme žĺtkom rozšľahaným v lyžici mlieka a posypeme sezamom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 40-55 minút.
Na zeleninovú prílohu:
- 1 nakrájaná mrkva
- 2 nakrájané zemiaky
- 1 nakrájaná cuketa
- 1 nakrájaná cibuľa
- 1 nakrájaná červená paprika
- 2 nakrájané paradajky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička cukru
- čierne korenie podľa chuti
- 100 ml paradajkovej pasty
- 150 ml vody( 100 ml na zeleninu a 50 ml omáčku)
- 2 strúčiky cesnaku
- kôpor na posypanie
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme mrkvu orestujeme, pridáme nakrájané zemiaky, premiešame , pridáme nakrájanú cuketu, premiešame a podlejeme 100 ml vody, premiešame.
Na druhej panvici opražíme cibuľu, pridáme nakrájanú červenú papriku, a nakrájané paradajky, osolíme, pridáme mletú papriku a cukor a čierne korenie, premiešame, chvíľku orestujeme. Pridáme paradajkovú pastu, premiešame. Pridáme roztlačené dva strúčiky cesnaku. Podlejeme 50 ml vody, premiešame a dusíme do mäkka.
Paradajkovú zmes pridáme k orestovanej zelenine. Premiešame a dusíme asi 10 minút, kým zelenina zmäkne.
Upečenú rolku nakrájame na plátky, podávame s dusenou zeleninou a posypeme najemno nakrájaným kôprom. Dobrú chuť!
Leave a Reply