Skutočne mäkký KYSNUTÝ ZÁVIN- tenké cesto s množstvom plnky! (NAJLEPŠÍ RECEPT)

Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 50 ml mlieka
  • 1 malá lyžička práškového cukru
  • ½ balíčka suchého droždia
  • 120 g zmäknutého masla
  • 350 g hladkej  múky
  • štipka soli
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce

Na plnku:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 200 g mletého maku
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • kôra z jedného citróna
  • škorica (podľa chuti)
  • 2 polievkové lyžice slivkového lekváru (do makovej plnky)
  • marhuľový džem (voliteľne do orechovej plnky)

Na dokončenie:

  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Príprava kvásku: V 50 ml mlieka rozpustite lyžičku práškového cukru a pridajte droždie. Premiešajte, prikryte tanierikom a nechajte kvások narásť.
  2. Cesto:
    • Zmäknuté maslo nakrájajte na kocky. Do misky nasypte múku, pridajte soľ, cukor, zmäknuté maslo, vajce a pripravený kvások.
    • Všetko spolu zmiešajte rukami, na nelepivé cesto.
    • Hotové cesto rozdeľte na dve časti, každú zabaľte do fólie a vložte do chladničky na 40 minút.
  3. Príprava plnky:
    • V hrnci uvarte cukor s vodou a nechajte prevrieť.
    • V jednej miske zmiešajte mak a v druhej orechy, do každej pridajte citrónovú kôru a škoricu podľa chuti.
    • Do makovej zmesi pridajte 2 lyžice slivkového lekváru a trochu cukrového sirupu. Orechovú zmes zahustite podľa potreby cukrovým sirupom, môžete pridať aj marhuľový džem.
    • Plnka by mala byť hustá, aby sa pri pečení neroztekala.
  4. Formovanie a plnenie:
    • Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte na veľmi tenký plát. Cesto naplňte plnkou tak, aby bola rovnomerne rozložená a zrolujte.
    • Štrúdľu uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajcom.
  5. Pečenie:
    • Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 25 minút alebo do zlatista.
    • Po upečení nechajte trochu vychladnúť, prekryte utierkou a potom nakrájajte.
  6. Servírovanie: Štrúdľa je jemná, plná plnky s tenkými kôrkami. Podávajte po vychladnutí. Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*