Zbierka 6 receptov na najchutnejšie Vianočné koláčiky (alebo na iné príležitosti).

Chutné koláčiky, ktoré sa nepokazia, dlho vydržia, vyzerajú krásne a ešte lepšie chutia. Ulože si túto zbierku!

(VIDEORECEPT NA KONCI ČLÁNKU)

1) Ruské čiapky (klobúky) v kokosovom a lieskovom variante

Na ruské čiapky upečieme  jeden piškótový  plát  pre  kombináciu kokosových  aj lieskových orieškových ruských čiapok.

Piškótový plát:

  • 6 vajec,
  • 150 g cukru,
  • 150 ml oleja,
  • 150 ml jogurtu,
  • 250 g múky
  • 20-30 g kakaa,
  • 10 g prášku do pečiva

Bielka vyšľaháme so 150 g cukru na tuhý sneh, po jednom zašľaháme žĺtka, potom olej a jogurt. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, a preosejeme ju do vajíčkovej zmesi. Opatrne premiešame.

Pečieme na plechu na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25  minút. Hotový plát necháme vychladnúť.

Z vychladnutého plátu vykrajujeme kolieska, veľkosť podľa vlastného uváženia.

I. Krém (kokosový):

  • 400 ml mlieka
  • 70 g škrob (  Gustin)
  • 60 g cukru
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g masla
  • kokos na obaľovanie

Cukor a škrob zmiešame s trochou studeného mlieka, vymiešame do hladka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, keď mlieko začne vrieť, pridáme rozmiešanú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme zo sporáka, a do ešte horúceho krému pridáme bielu čokoládu, miešame kým sa čokoláda rozpustí, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

100 g masla vymiešame do peny, pridáme vychladnutý puding a dobre vymiešame.

Polovicu piškótových koliesok rozkrojíme na polovice, na spodné koliesko natrieme krém, na vrch položíme druhú polovicu kolieska, krém natrieme aj po bokoch ruskej čiapky. Boky obalíme v strúhanom kokose.  Polejeme čokoládovou polevou.

Poleva:

  • 100g horkej čokolády + 3 lyžice oleja

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a vymiešame s olejom do leskla.

II. Krém (lieskový orech):

  • 350 ml mlieka
  • 1 čokoládový puding, 40 g
  • 2 lyžice cukru
  • 50 g čokolády
  • 60 g masla
  • 2 lyžice euro krém( alebo Nutella)
  • 100 g pražených mletých lieskových orieškov
  • mleté lieskové orechy  na obaľovanie

Čokoládový puding, zmiešame s cukrom a vymiešame s trochou studeného mlieka do hladka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme rozmiešaný puding a za stáleho miešania uvaríme dom hustá. Do ešte teplého pudingu pridáme 50 g tmavej čokolády a miešame, kým sa čokoláda rozpustí. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

50 g masla vymiešame do peny, pridáme vychladnutý čokoládový puding, 2 lyžice euro krému a 100 g mletých orieškov, vymiešame.

Polovicu piškótových koliesok rozkrojíme na polovice, na spodné koliesko natrieme krém, na vrch položíme druhú polovicu kolieska, krém natrieme aj po bokoch ruskej čiapky. Boky obalíme v mletých lieskových orechoch.  Polejeme čokoládovou polevou.

Poleva:

  • 100 g mliečnej čokolády
  • 1 polievková lyžica oleja

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpele a vymiešame s olejom do leskla.

2) Čokoládové guľôčky

  • zvyšky piškóty predchádzajúceho receptu
  • zvyšný krém, ktorý nám zostal
  • rozdrvené maslové sušienky
  • čokoládová poleva na namáčanie

Na guľôčky použite zvyšok plátu, ktorý vám zostal z ruských čiapok, rozmrvte ich.( Ak nemáme žiadne zvyšné piškóty, môžeme si upiecť klasický piškótový plát) Použite zvyšné plnky a ak je hmota mäkšia, pridajte nejaké rozdrvené maslové sušienky, mleté orechy, premiešajte a vytvorte guľky, ktoré namáčame  v čokoládovej poleve.

3) Rafaello guľky:

  • 100 ml vody
  • 150 g cukru
  • 120 g margarínu
  • 200 g sušeného mlieka
  • 150 g kokosu
  • kokos na obaľovanie

Vodu a cukor dáme do panvice, zahrievame, kým sa cukor rozpustí a voda začne vrieť, necháme minútku vrieť, pridáme maslo a miešame, kým sa maslo rozpustí, necháme 2-3 minútky vrieť, odstavíme zo sporáka a elektrickým šľahačom primiešame sušené mlieko a kokos, dobre premiešame. Zmes odložíme do chladničky vychladnúť.

Z vychladnutej zmesi tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose.

4) Bajadéra:

  • 50+80 g masla
  • 120 + 120 ml mlieka
  • 120 + 120 g cukru
  • 180 + 170 g mletých vlašských orechov
  • 180 + 170 g mletých sušienok
  • 100 g tmavej čokolády

Do hrnca nalejeme 120 ml mlieka, 120 g cukru a 80 g masla, všetko dáme na oheň a roztopíme, pridáme 170 g mletých vlašských orechov, 170 g mletých sušienok a 100 g tmavej čokolády, všetko miešame, kým sa čokolád rozpustí, keď sa zmes spojí odstavíme z plameňa.  Ešte teplú hmotu vylejem na spodok formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Zarovnáme.

Do hrnca dáme 120 ml mlieka, 120 g cukru a 50 g masla, všetko roztopíme, pridáme 180 g mletých sušienok a 180 g mletých orechov, miešame, kým sa všetko spojí. Hotovú zmes rovnomerne rozotrieme na tmavú zmes a zarovnáme. Polejeme čokoládovou polevou. Odložíme do chladničky stuhnúť. Vychladnutú bajadéru úhľadne nakrájame na kocky.

Poleva na bajadéru:

  • 100g horkej čokolády
  • 3 lyžice oleja

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a z olejom vymiešame do leskla.

5) Kinder oblátky:

  • 200 ml vody
  • 600 g cukru
  • 600 g sušeného mlieka
  • 250 g masla
  • 100 g tmavej čokolády (alebo 100 g mliečnej a 50 g  tmavej)
  • tortové oblátky

Do hrnca nalejeme 200 ml vody a 600 g cukru, privedieme do varu, necháme vrieť, kým sa cukor rozpustí a uvaríme sirup.

Sušené mlieko zmiešame s maslom, dobre vymiešame. Za stáleho miešania pridáme vriaci sirup. Dobre vymiešame.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Na spodok formy z vysokými okrajmi, položíme jeden tortový oblátok, polovicu krému, zarovnáme a položíme druhý tortový oblátok, jemne zatlačíme.

Druhú polovicu krému zmiešame s rozpustenou čokoládou. Vymiešame. Krém navrstvíme na druhú oblátku, zarovnáme na vrch položíme poslednú oblátku, jemne zaťažíme a odložíme do chladničky vychladnúť. Úhľadne nakrájame.

Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa Vám tieto recepty páčili, zdieľajte ich s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*