Takto si pripravíte tie najlepšie Žerbo rezy!
(Videopostup si môžete pozrieť na konci článku)
Recept na Žerbo rezy, je ideálny na rôzne oslavy, ako aj sviatky ako Veľká noc a Vianoce. Hoci vyzerajú náročne, nie sú príliš ťažké na výrobu a ich chuť je jednoducho dokonalá!
INGREDIENCIE:
Cesto:
- pol kocky čerstvého droždia
- 2 lyžice mlieka
- pol lyžičky cukru
- 400 gramov polohrubej múky
- 2 lyžice cukru
- 200 gramov masla
- 1 vajce
Náplň:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 100 g cukru
- 200 g marhuľového džemu (alebo iného podľa chuti)
Glazúra:
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
Postup:
(Videopostup si môžete pozrieť na konci článku)
Do dvoch polievkových lyžíc vlažného mlieka dáme pol lyžičky cukru a nastrúhame pol kocky čerstvého droždia.
Všetko dobre premiešame aby sa všetko spojilo, necháme asi 15 minút kysnúť.
Do misky si dáme 400 gramov hladkej múky a 40 gramov cukru, krátko premiešame.
Potom pridáme vykysnutý kvások ako aj 200 gramov studeného masla, ktoré nakrájame na kocky, všetko dobre vymiesime.
Nakoniec rozbijeme jedno vajce pridáme ho do zmesi a pokračujeme v miesení cesta, teraz už nemiesime príliš dlho, aby cesto nestvrdlo.
Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti, každú časť zabaliť do potravinovej fólie a necháme 20 minút v chladničke.
Keď si cesto trochu oddýchne, všetky tri kusy rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu. Prebytočné cesto odrežeme.
Plech vymastíme a vysypeme mukou. Prvý plát prenesieme na plech, papierom na pečenie na vrch. Papier opatrne oddelíme a poprepichujeme ho vidličkou.
Zmiešam 250 gramov mletých vlašských orechov so 100 gramami cukru, túto zmes rozdelíme na dve časti.
Polovicu marhuľového džeme rovnomerne natrieme na cesto na plechu. Potom na lekvár nasypeme polovicu orechovej a cukrovej zmesi a rovnomerne rozotrieme, aby sme získali čo najrovnejšiu vrstvu.
Rovnakým spôsobom preložíme ďalší plát cesta a popicháme vidličkou, natrieme džemom a posypeme zvyšnými orechmi a cukrom. Všetko prikryjeme tretím kúskom cesta, jemne zatlačíme, cesto znova popichajte vidličkou.
Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 25 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
Čokoládu a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do hladka. Polevou polejeme vychladnutý koláč a rovnomerne ju rozotrieme.
Koláč odložíme na noc do chladničky. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť ako sa to robí:
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply