
Mäta pieporná (Mentha piperita) je jedna z najaromatickejších bylín. Má dezinfekčné účinky a rieši problémy s trávením.
Pomáha pri problémoch s trávením, mierni žalúdočnú nevoľnosť, kŕče a nadúvanie, povzbudzuje chuť k jedlu. Využíva sa pri nádche, kašli, prechladnutí, zápaloch hrtanu a priedušiek ako inhalácia alebo kloktadlo. Pomáha pri zápaloch ďasien alebo bolesti zubov. Svieže mätové lístky dokážu znížiť stres a zlepšiť náladu, pomáhajú pri bolestiach hlavy.
Ukážeme si recept ako si vyrobiť domácu liečivú mätovú tinktúru:
Čo budete potrebovať?
- 500 ml 40% alkoholu, najlepšie vodky
- 150 g čerstvých lístkov mäty piepornej
Postup
Mätové lístky premasírujte medzi prstami alebo nasekajte nadrobno. Lístky vložíme do pohára s viečkom, zalejeme vodkou alebo iným alkoholom tak, aby boli všetky listy ponorené. Starostlivo premiešame. Pohár uzavrieme a na svetlom a teplom mieste necháme najmenej šesť týždňov. Každý deň dobre pretrepeme. Potom scedíme cez kávový filter alebo plátenko. Tinktúru skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Použitie
Mätová tinktúra sa používa ako obklad pri svrbivých vyrážkach, pomôže po uštipnutí hmyzom. Pri bolestiach hlavy ju potierame na spánky. Pri nádche a kašli pridáme asi 35 kvapiek do inhalačnej kúpele, inhalujeme dvakrát denne.
Môže sa užívať aj vnútorne: Tinktúru užívame asi 20 kvapiek 3x denne pri bolestiach hlavy, hrdla, pri nadúvaní, kašli, nespavosti, pre podporu dobrej funkcie pečene, pankreasu a močových ciest. Opäť odporúčam prekonzultovať užívanie tinktúry s lekárom.
Pokiaľ chcete z tinktúry odstrániť alkohol, stačí ju nakvapkať do horúceho čaju alebo do vody, alkohol sa rýchlo vyparí.
Leave a Reply