Jednoduchý recept na domácu MÄTOVÚ TINKTÚRU! Vyrieši problémy s trávením, odstráni stres, bolesti hlavy, hrdla a mnoho ďalších vecí…

Mäta pieporná (Mentha piperita) je jedna z najaromatickejších bylín. Má dezinfekčné účinky a rieši problémy s trávením.

Pomáha pri problémoch s trávením, mierni žalúdočnú nevoľnosť, kŕče a nadúvanie, povzbudzuje chuť k jedlu. Využíva sa pri nádche, kašli, prechladnutí, zápaloch hrtanu a priedušiek ako inhalácia alebo kloktadlo. Pomáha pri zápaloch ďasien alebo bolesti zubov. Svieže mätové lístky dokážu znížiť stres a zlepšiť náladu, pomáhajú pri bolestiach hlavy.

Ukážeme si recept ako si vyrobiť domácu liečivú mätovú tinktúru:

Čo budete potrebovať?

  1. 500 ml 40% alkoholu, najlepšie vodky
  2. 150 g čerstvých lístkov mäty piepornej

Postup

Mätové lístky premasírujte medzi prstami alebo nasekajte nadrobno. Lístky vložíme do pohára s viečkom, zalejeme vodkou alebo iným alkoholom tak, aby boli všetky listy ponorené. Starostlivo premiešame. Pohár uzavrieme a na svetlom a teplom mieste necháme najmenej šesť týždňov. Každý deň dobre pretrepeme. Potom scedíme cez kávový filter alebo plátenko. Tinktúru skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Použitie

Mätová tinktúra sa používa ako obklad pri svrbivých vyrážkach, pomôže po uštipnutí hmyzom. Pri bolestiach hlavy ju potierame na spánky. Pri nádche a kašli pridáme asi 35 kvapiek do inhalačnej kúpele, inhalujeme dvakrát denne.

Môže sa užívať aj vnútorne: Tinktúru užívame asi 20 kvapiek 3x denne pri bolestiach hlavy, hrdla, pri nadúvaní, kašli, nespavosti, pre podporu dobrej funkcie pečene, pankreasu a močových ciest. Opäť odporúčam prekonzultovať užívanie tinktúry s lekárom.

Pokiaľ chcete z tinktúry odstrániť alkohol, stačí ju nakvapkať do horúceho čaju alebo do vody, alkohol sa rýchlo vyparí.

Ak bol článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*