Ingrediencie
Na dva pláty:
- 5 lyžíc mlieka
- 1 celé vajce
- 150 g práškového cukru
- 50 g masla
- 1 polievková lyžica medu
- 400 g múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Na krém:
- 800 ml mlieka
- 3 balíčky vanilkového pudingového prášku
- 250 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g margarínu
- 500 ml šľahačkovej smotany
Postup
Príprava plátov:
Zmiešajte mlieko, vajce, práškový cukor, maslo a med v mise. Zmes ohrievajte nad parou, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a nevznikne homogénna hmota. Do horúcej zmesi postupne pridajte múku a sódu bikarbónu. Vypracujte cesto, ktoré bude ľahko tvarovateľné. Cesto rozdeľte na dve časti a vyvaľkajte na veľkosť približne plechu.
Pečte každý plát samostatne na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre predhriatej na 180 °C, kým nezíska zlatistú farbu. Nechajte vychladnúť.
Príprava krému:
Zmiešajte vanilkový pudingový prášok, kryštálový cukor a vanilkový cukor s mliekom. Priveďte k varu za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Do ešte horúceho pudingu pridajte 100 g margarínu a dôkladne premiešajte. Nechajte vychladnúť.
Vymiešajte zvyšných 100 g margarínu do krémova. Po vychladnutí krému pridajte zvyšných 100 g margarínu a vyšľahajte do hladkého krému.
Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha..
Zostavenie koláča:
Na prvý upečený plát rovnomerne natrite vychladnutý pudingový krém. Na krém naneste vyšľahanú tuhú šľahačku. Prikryte druhým plátom. Odporúča sa horný plát vopred nakrájať na kocky, aby sa pri krájaní koláča nevytláčal krém. Odložíme do chladničky stuhnúť.
Tipy:
- Koláč je najlepší po niekoľkých hodinách, keď pláty nasiaknu krémom.
Leave a Reply