Tvarohovo – makový koláč s višňami.

Tento lahodný koláč kombinuje jemnosť tvarohu, výraznú chuť maku a sviežosť višní. Ideálna pochúťka na každú príležitosť!

Ingrediencie:

Na makový základ:

  • 160 g masla
  • 6 vajec
  • 150 g cukru
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 100 g hladkej múky
  • 250 g mletého maku
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva

Na tvarohovú vrstvu:

  • 700 g jemného tvarohu
  • 250 g mäkkého masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • 150 g kyslej smotany
  • 2 balíčky práškovej želatíny (spolu 20 g)
  • 300 g višní (použite scedený višňový kompót)

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 2 PL  kvapiek oleja

Postup:

Príprava makového základu:

Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.

Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte vajcia, citrónovú kôru a vyšľahajte do peny.

V samostatnej miske zmiešajte múku, mletý mak a prášok do pečiva. Túto suchú zmes postupne vmiešajte do maslovo-vaječnej zmesi.

Hotové cesto rovnomerne rozotrite na plech a pečte 15-20 minút. Po upečení nechajte základ úplne vychladnúť.

Príprava tvarohového krému:

Tvaroh pretlačte cez sitko, pridajte maslo, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu, kyslú smotanu a všetko dobre premiešajte.

Želatínu rozmiešajte v 6-7 lyžiciach vody a za mierneho zahrievania rozpustite (nevarte!). Po miernom vychladnutí pridajte do tvarohovej zmesi a dobre premiešajte.

Na vychladnutý makový základ natrite tretinu tvarohového krému, rovnomerne poukladajte višne a na vrch rozotrite  zvyšný krém. Povrch zarovnajte. Koláč dajte do chladničky na niekoľko hodín.

Rozpustite čokoládu s 2 PL  oleja, vymiešajte do leskla  a čokoládovou polevou  pokvapkajte koláč. Nechajte stuhnúť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*