
Ingrediencie:
Cesto:
- 120 g margarínu
- 120 g medu
- 6 g sódy bikarbóny
- 3 celé vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 180 g hladkej múky
V hrnci rozpustíme margarín s medom. Pridáme sódu bikarbónu a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým zmes nezíska karamelovú farbu. Necháme vychladnúť.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Pridáme vychladnutú medovú zmes a postupne primiešame preosiatu múku. Polovicu cesta rozotrieme na plech (25×36 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C približne 18 minút. Postup zopakujeme s druhou polovicou cesta.
Jablkový krém:
- 6 stredných jabĺk
- 1,5 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička škorice
- 3–4 lyžice citrónovej šťavy
- 30 g potravinárskeho škrobu
- 80 ml vody
Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky (cca 2×2 cm). Dáme na panvicu, pridáme cukor, škoricu a citrónovú šťavu. Dusíme, kým nepustia šťavu. Pridáme škrob zmiešaný s vodou a varíme, kým krém zhustne. Necháme trochu vychladnúť a rozotrieme na jeden upečený plát. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
Vanilkový krém:
- 750 ml mlieka
- 3 ČL pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
- 150 g masla alebo margarínu
- 100–150 g cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
Pudingový prášok zmiešame s cukrom a mliekom. Uvaríme do zhustnutia a necháme vychladnúť.
Do vychladnutého pudingu vmiešame mäkké maslo alebo margarín a vanilkový cukor. Krém natrieme na jablkový krém a prikryjeme druhým plátom cesta. Jemne zatlačíme.
Čokoládová poleva:
- 150 g čokolády
- 4 polievkové lyžice oleja
Čokoládu roztopíme nad parou s olejom, vymiešame doleskla. Necháme mierne vychladnúť a rozotrieme na povrch koláča. Zvyšnou čokoládou môžeme vytvoriť ozdobné vzory pomocou cukrárskeho vrecka.
Koláč necháme odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply