Medový koláč TROCHU INAK! Vylepšený recept na ten najchutnejší medový zákusok…

Ingrediencie:

Cesto:

  • 120 g margarínu
  • 120 g medu
  • 6 g sódy bikarbóny
  • 3 celé vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 180 g hladkej múky

V hrnci rozpustíme margarín s medom. Pridáme sódu bikarbónu a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým zmes nezíska karamelovú farbu. Necháme vychladnúť.

Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Pridáme vychladnutú medovú zmes a postupne primiešame preosiatu múku. Polovicu cesta rozotrieme na plech (25×36 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C približne 18 minút. Postup zopakujeme s druhou polovicou cesta.

Jablkový krém:

  • 6 stredných jabĺk
  • 1,5 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 3–4 lyžice citrónovej šťavy
  • 30 g potravinárskeho škrobu
  • 80 ml vody

Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky (cca 2×2 cm). Dáme na panvicu, pridáme cukor, škoricu a citrónovú šťavu. Dusíme, kým nepustia šťavu. Pridáme škrob zmiešaný s vodou a varíme, kým krém zhustne. Necháme trochu vychladnúť a rozotrieme na jeden upečený  plát. Necháme vychladnúť a stuhnúť.

Vanilkový krém:

  • 750 ml mlieka
  • 3 ČL pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
  • 150 g masla alebo margarínu
  • 100–150 g cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru

Pudingový prášok zmiešame s cukrom a mliekom. Uvaríme do zhustnutia a necháme vychladnúť.

Do vychladnutého pudingu vmiešame mäkké maslo alebo margarín a vanilkový cukor. Krém natrieme na jablkový krém a prikryjeme druhým plátom cesta. Jemne zatlačíme.

Čokoládová poleva:

  • 150 g čokolády
  • 4 polievkové lyžice oleja

Čokoládu roztopíme nad parou s olejom, vymiešame doleskla. Necháme mierne vychladnúť a rozotrieme na povrch koláča. Zvyšnou čokoládou môžeme vytvoriť ozdobné vzory pomocou cukrárskeho vrecka.

Koláč necháme odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*