Recept na ten najchutnejší jablkový závin z kysnutého cesta!
Na konci článku nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať…
Ingrediencie
- Teplá voda: 200 ml
- Teplé mlieko: 200 ml
- Sušené droždie: 6 g
- Cukor: 3 lyžice
- Rastlinný olej: 90 ml
- Pšeničná hladká múka : 600 – 650 g
- Jablká: 2 veľké
- Vlašské orechy: 100 g
- Cukor (do plnky): 1 polievková lyžica
- Rozpustené maslo: 100 g
- Vaječný žĺtok: 1 ks
- Mlieko: 1 polievková lyžica
- Mandle na posypanie: podľa chuti
Postup
V mise zmiešajte teplú vodu, teplé mlieko, sušené droždie a cukor. Dobre premiešajte metličkou. Pridajte rastlinný olej a znova zamiešajte. Postupne prisypávajte múku, kým budete mať hladké a nelepivé cesto.
Misku jemne natrite rastlinným olejom, vložte do nej cesto, zakryte uterákom a nechajte kysnúť 50-55 minút.
Nastrúhajte jablká a rozdrvte vlašské orechy. Jablka a orechy zmiešajte spolu s 1 lyžicou cukru. Plnka je hotová.
Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Každý kus rozvaľkajte na obdĺžnik (cca 35×45 cm). Potrite ho rozpusteným maslom, preložte ako obálku, znova potrite maslom a zopakujte prekladanie. Položte na tanier, zakryte uterákom a nechajte odpočívať 25-30 minút.
Každý kus cesta opäť rozvaľkajte na obdĺžnik (35×40 cm). Naplňte pripravenou jablkovo-orechovou plnkou, okraje prehnite a zaistite.
Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a cesto nakrájajte na kúsky široké 4,5 – 5 cm.
V miske zmiešajte žĺtok s 1 lyžicou mlieka a potrite každý kúsok. Posypte mandľami podľa chuti.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 27-30 minút do zlatistá. Dobrú chuť!
Leave a Reply