
Ingrediencie
Na cesto:
- 150 g masla (izbovej teploty)
- 200 g medu
- 150 g hnedého cukru
- 3 vajcia
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička nasekaných klinčekov
- 300 g celozrnnej múky (pšeničná alebo ražná)
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 2 polievkové lyžice kakaa
Na náplň:
- lekvár (marhuľový, slivkový alebo podľa chuti)
Na polevu:
- 350 g čokolády na varenie
- 9–10 lyžíc oleja
Postup:
- Maslo, cukor a med vyšľahajte do peny. Postupne pridajte vajcia, škoricu a klinčeky a všetko dobre premiešajte. Do zmesi pridajte obe múky zmiešané so sódou bikarbónou a kakaom. Vypracujte cesto, ktoré bude mäkké. Zabaľte ho do fólie a nechajte odležať v chladničke, najlepšie cez noc.
- Na druhý deň cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm. Pomocou vykrajovačky vytvarujte kruhy (alebo iné tvary). Na polovicu kruhov dajte lekvár, okraje potrite vodou a prikryte druhým kruhom. Okraje pevne stlačte.
- Ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie pečte v rúre predhriatej na 140 °C približne 10 minút. Srdiečka pravidelne kontrolujte, aby sa nepripálili.
- Čokoládu roztopte s olejom vo vodnom kúpeli. Upečené a vychladnuté perničky namáčajte do čokoládovej polevy. Prebytočnú čokoládu odstráňte vidličkou a srdiečka nechajte na mriežke stuhnúť.
- Hotové perníčky uchovávajte v uzavretej plechovej škatuľke. Sú najlepšie pár dní po upečení, no chutia aj ihneď po upečení. Dobrú chuť!
Leave a Reply