Flódni je tradičný maďarský židovský koláč, ktorý sa vyznačuje vrstvením rôznych plniek: makovej, orechovej, jablkovej a slivkového lekváru. Tento dezert je obľúbený najmä počas sviatkov.
Na Slovensku máme podobný koláč nazývaný Štedrák. Štedrák je tradičný vianočný koláč, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta a je plnený viacerými náplňami, typicky tvarohovou, makovou, orechovou a slivkovým lekvárom. Podobne ako flódni, aj štedrák sa skladá z viacerých vrstiev cesta a plniek, čo mu dodáva bohatú chuť a textúru.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 dkg droždia
- 50 dkg múky
- 25 dkg masla
- 20 dkg práškového cukru
- 1/2 dl bieleho vína
- 2 žĺtky
- 1 vajce na potretie
Na jablkovú náplň:
- 25 dkg strúhaných jabĺk
- 5 dkg nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 5 dkg hrozienok
- 5 dkg cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
Na orechovú náplň:
- 10 dkg mletých orechov
- 6 dkg cukru
- pol šálky vody
- 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 dkg hrozienok
- 2 dkg strúhanky zo sušienok
- 2 dkg medu
Na makovú náplň:
- 10 dkg mletého maku
- 6 dkg cukru
- pol šálky vody
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry
- 2 dkg hrozienok
- 2 dkg strúhanky zo sušienok
- 2 dkg medu
Na plnku č. 4:
- Slivkový lekvár
Na ozdobu:
- 100 g kryštálového cukru
- 2–3 lyžice vody
- 1 čajová lyžička masla (voliteľne, na lesk)
- Polovice vlašských orechov
Postup:
Príprava cesta:
- Droždie rozpustite v troche vlažnej vody, ale nemiešajte.
- Múku rozdrobte s maslom, pridajte cukor, droždie, víno, žĺtky a štipku soli. Vypracujte cesto.
- Cesto rozdeľte na 5 častí, prikryte a nechajte odpočívať v chladničke 30 minút.
Jablková náplň:
- Ošúpte a nastrúhajte jablká. Zmiešajte ich s orechmi, hrozienkami, cukrom a škoricou.
Orechová náplň:
- V hrnci uvarte cukor s pol šálkou vody. Keď zovrie, zalejte pomleté orechy. Pridajte citrónovú kôru, škoricu, hrozienka, strúhanku a med. Dôkladne premiešajte.
Maková náplň:
- V hrnci uvarte cukor s pol šálkou vody. Keď zovrie, zalejte pomletý mak. Pridajte citrónovú kôru, škoricu, hrozienka, strúhané sušienky a med. Dôkladne premiešajte.
Zostavenie koláča:
- Každý diel cesta rozvaľkajte na veľkosť plechu (20×30 cm).
- Na dno plechu s papierom na pečenie položte prvý plát cesta.
- Natrite orechovou plnkou.
- Prikryte ďalším plátom cesta, pokračujte makovou plnkou,
- ďalším cestom, jablkovou plnkou,
- ďalším cestom, slivkovým lekvárom
- na vrch položíme posledný plát cesta.
- Vrchnú vrstvu cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a popichajte vidličkou.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlatista.
Ozdoba:
- Do hrnca alebo panvice s hrubým dnom nasypte cukor a pridajte vodu.
- Na strednom ohni nechajte cukor rozpustiť. Nemiešajte, len jemne nakláňajte hrniec, aby sa cukor rovnomerne rozpustil.
- Keď má karamel jantárovú farbu, pridajte maslo (ak chcete lesklý efekt) a premiešajte.
- Polovice vlašských orechov si pripravte na tanier alebo plech.
- Každý orech ponorte do horúceho karamelu pomocou vidličky alebo špáradla. Dbajte na to, aby bol celý orech obalený.
- Položte orechy na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou a nechajte ich vychladnúť.
- Upečené floódni nechajte vychladnúť a ozdobte polovičkami karamelizovaných orechov. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply