10 „chudobných jedál“, na ktorých vyrastali staré generácie: Na Slovensku nebolo domu, ktorý by takto nevoňal!

10 chudobných jedál, na ktorých vyrastali naše babičky a oplatí sa ich poznať aj dnes…

Na Slovensku má každé jedlo svoj príbeh. Jedlá našich starých mám, ktoré sa varili z jednoduchých a dostupných surovín, dodnes vyvolávajú spomienky na vône detstva a hrejivú atmosféru domova. Tieto pokrmy, hoci boli považované za „chudobné“, ale  prinášali bohatstvo chuti a sily.

Tu je 10 tradičných jedál, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou slovenského dedičstva:

1. Zemiakové placky (haruľky)

Ingrediencie:

  • 5 zemiakov
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ, majoránka, korenie podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Postup:

Zemiaky nastrúhajte na jemno, zmiešajte s vajcami, múkou a prelisovaným cesnakom. Dochucujte soľou, korením a majoránkou. Na panvici rozohrejte olej, lyžicou dávajte cesto a tvarujte placky. Smažte do zlatista.

2. Kapustová polievka (kapustnica)

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1 klobása
  • 1 bobkový list
  • Soľ, korenie, mletá paprika

Postup:

Kapustu vložte do hrnca s vodou, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a bobkový list. Cibuľu opražte na oleji, pridajte mletú papriku a vložte do polievky. Nakoniec pridajte nakrájanú klobásu, povarte 20 minút a podávajte.

3. Halušky s bryndzou

Ingrediencie:

  • 5 zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 250 g bryndze
  • 100 g slaniny

Postup:

Zemiaky nastrúhajte, pridajte múku, vajce a zamiešajte cesto. Cesto pretláčajte cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Halušky zmiešajte s bryndzou a posypte opraženou slaninou.

4. Granadiersky pochod (grenadír)

Ingrediencie:

  • 300 g cestovín
  • 400 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • Mletá paprika, soľ, korenie

Postup:

Cestoviny uvarte, zemiaky nakrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Na oleji osmažte cibuľu, pridajte mletú papriku, zemiaky a cestoviny. Premiešajte, dochuťte a podávajte.

5. Fazuľová polievka

Ingrediencie:

  • 200 g sušenej fazule
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • Majoránka, soľ, korenie

Postup:

Fazuľu namočte cez noc, potom ju varte do mäkka. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, cibuľu a cesnak. Dochucujte majoránkou, soľou a korením.

6. Pečené zemiaky v šupke

Ingrediencie:

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • Soľ

Postup:

Zemiaky dôkladne umyte a dajte piecť v šupke na 200 °C na 40–50 minút. Podávajte horúce s maslom alebo kyslou smotanou.

7. Cibuľový chlieb s masťou

Ingrediencie:

  • 1 krajíc chleba
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • 1 cibuľa
  • Soľ podľa chuti

Postup:

Na chlieb natrite masť, pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu. Osoľte a podávajte ako jednoduchú večeru.

8. Kysnuté parené buchty

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vajce
  • Lekvár na plnenie

Postup:

Pripravte kysnuté cesto a nechajte vykysnúť. Rozvaľkajte, naplňte lekvárom a tvarujte buchty. Naparte v parnom hrnci alebo nad horúcou vodou.

9. Prívarok zo šťaveľa

Ingrediencie:

  • 200 g šťaveľa
  • 200 ml mlieka
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica múky
  • Soľ, cukor podľa chuti

Postup:

Šťaveľ umyte a poduste na masle. Pridajte múku, zalejte mliekom a varte do zhustnutia. Dochutíte soľou a cukrom, podávajte s vajíčkom a chlebom.

10. Šúľance s makom

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • Mletý mak a cukor na posypanie
  • Maslo na poliatie

Postup:

Uvarené zemiaky roztlačte, pridajte múku a vajce. Vypracujte cesto. Vyvaľkajte na valčeky, nakrájajte na kúsky a uvarte vo vriacej vode. Šúľance posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte roztopeným maslom.

Tieto recepty sú rýchle a jednoduché, pričom zachovávajú tradičnú chuť a atmosféru. Dobrú chuť!

Ktoré z týchto jedál jedávate aj dnes? Napíšte nám komentár…

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*