10 chudobných jedál, na ktorých vyrastali naše babičky a oplatí sa ich poznať aj dnes…
Na Slovensku má každé jedlo svoj príbeh. Jedlá našich starých mám, ktoré sa varili z jednoduchých a dostupných surovín, dodnes vyvolávajú spomienky na vône detstva a hrejivú atmosféru domova. Tieto pokrmy, hoci boli považované za „chudobné“, ale prinášali bohatstvo chuti a sily.
Tu je 10 tradičných jedál, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou slovenského dedičstva:
1. Zemiakové placky (haruľky)
Ingrediencie:
- 5 zemiakov
- 2 vajcia
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 strúčiky cesnaku
- Soľ, majoránka, korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky nastrúhajte na jemno, zmiešajte s vajcami, múkou a prelisovaným cesnakom. Dochucujte soľou, korením a majoránkou. Na panvici rozohrejte olej, lyžicou dávajte cesto a tvarujte placky. Smažte do zlatista.
2. Kapustová polievka (kapustnica)
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 klobása
- 1 bobkový list
- Soľ, korenie, mletá paprika
Postup:
Kapustu vložte do hrnca s vodou, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a bobkový list. Cibuľu opražte na oleji, pridajte mletú papriku a vložte do polievky. Nakoniec pridajte nakrájanú klobásu, povarte 20 minút a podávajte.
3. Halušky s bryndzou
Ingrediencie:
- 5 zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 250 g bryndze
- 100 g slaniny
Postup:
Zemiaky nastrúhajte, pridajte múku, vajce a zamiešajte cesto. Cesto pretláčajte cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Halušky zmiešajte s bryndzou a posypte opraženou slaninou.
4. Granadiersky pochod (grenadír)
Ingrediencie:
- 300 g cestovín
- 400 g zemiakov
- 1 cibuľa
- Mletá paprika, soľ, korenie
Postup:
Cestoviny uvarte, zemiaky nakrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Na oleji osmažte cibuľu, pridajte mletú papriku, zemiaky a cestoviny. Premiešajte, dochuťte a podávajte.
5. Fazuľová polievka
Ingrediencie:
- 200 g sušenej fazule
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- Majoránka, soľ, korenie
Postup:
Fazuľu namočte cez noc, potom ju varte do mäkka. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, cibuľu a cesnak. Dochucujte majoránkou, soľou a korením.
6. Pečené zemiaky v šupke
Ingrediencie:
- 5 stredne veľkých zemiakov
- Soľ
Postup:
Zemiaky dôkladne umyte a dajte piecť v šupke na 200 °C na 40–50 minút. Podávajte horúce s maslom alebo kyslou smotanou.
7. Cibuľový chlieb s masťou
Ingrediencie:
- 1 krajíc chleba
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 cibuľa
- Soľ podľa chuti
Postup:
Na chlieb natrite masť, pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu. Osoľte a podávajte ako jednoduchú večeru.
8. Kysnuté parené buchty
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- 1 vajce
- Lekvár na plnenie
Postup:
Pripravte kysnuté cesto a nechajte vykysnúť. Rozvaľkajte, naplňte lekvárom a tvarujte buchty. Naparte v parnom hrnci alebo nad horúcou vodou.
9. Prívarok zo šťaveľa
Ingrediencie:
- 200 g šťaveľa
- 200 ml mlieka
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica múky
- Soľ, cukor podľa chuti
Postup:
Šťaveľ umyte a poduste na masle. Pridajte múku, zalejte mliekom a varte do zhustnutia. Dochutíte soľou a cukrom, podávajte s vajíčkom a chlebom.
10. Šúľance s makom
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g hrubej múky
- 1 vajce
- Mletý mak a cukor na posypanie
- Maslo na poliatie
Postup:
Uvarené zemiaky roztlačte, pridajte múku a vajce. Vypracujte cesto. Vyvaľkajte na valčeky, nakrájajte na kúsky a uvarte vo vriacej vode. Šúľance posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte roztopeným maslom.
Tieto recepty sú rýchle a jednoduché, pričom zachovávajú tradičnú chuť a atmosféru. Dobrú chuť!
Ktoré z týchto jedál jedávate aj dnes? Napíšte nám komentár…
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply