FERMENTOVANÝ CESNAK V MEDE! Ľudový recept, ktorý robím každý rok a už nepamätám, kedy som bol naposledy chorý…

Fermentovaný cesnak v mede! Najlepšie prírodné antibiotikum, ktoré si môžete vyrobiť doma…

Tento ľudový liek robím každú zimu. Som presvedčený, že mi pomáha prečkať obdobie prechladnutia a chrípky bez následkov. Recept je taký jednoduchý, že si ho môže urobiť každý doma. Pri príprave a dávkovaní postupujte podľa nasledujúcich krokov.

Kvasený cesnak v mede (RECEPT)

Na prípravu tohto receptu potrebujeme:

  • cesnak
  • med

Cesnak  očistíme a nakrájajte na strúčiky a potom ich roztlačte  nožom. Pri takomto lisovaní cesnak produkuje alicín, ktorý je kľúčovou účinnou látkou. Netreba ich úplne rozdrviť, stačí aby trochu pustili šťavu.

Potom vložte očistené strúčiky cesnaku do čistých pohárov. Bez ohľadu na to, akú veľkosť nádoby použijete, nádobu naplňte do ¾. Potom nalejte med na vrch, aby ste zakryli cesnak.

Účinok tohto imunostimulantu závisí aj  od kvality medu, preto sa odporúča kupovať med od spoľahlivých výrobcov.

Poháre len prikryjeme, nezatvárame a necháme pár dní odstáť. Je známe, že niektoré plody v mede nielenže zachovávajú svoju hodnotu, ale med ich dokonca zlepšuje a konzervuje.

Tak je to aj  s cesnakom. Po pár dňoch si  na vrchu všimnete bubliny. Med môže bublať  a vytekať, preto by ste mali pod pohár položiť tanier.

Pri reakcii medu s cesnakovou šťavou dochádza k miernemu kvaseniu. Ale  tak to má byť. Med sa stane tekutejším a cesnak zmäkne.

Tento prípravok môžete  konzumovať  v ktorejkoľvek fáze fermentácie. Po určitom čase,  asi za 3-4 týždne, sa fermentačný proces ukončí. Potom môžeme  poháre úplne uzatvoriť.

A takto sme dostali kvasený (fermentovaný) cesnak v mede. Je dokonca zdravší ako cesnak a med osobitne. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Užívanie:

Čo sa týka dávkovania, užívajte jednu lyžicu denne, pričom by mala obsahovať 1 strúčik cesnaku a trochu medu.

Skúšali ste fermentovaný cesnak v mede a aké máte skúsenosti?

Med sa  vždy odporúča  na potlačenie kašľa a bolesti hrdla. Je dokázané, že má protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné účinky.

Cesnak produkuje zlúčeniny, ako je alicín, ktoré pomáhajú posilniť odpoveď bielych krviniek v boji proti chorobám.

A preventívne cesnak posilňuje imunitu, aby sa zabránilo vzniku chorôb vrátane prechladnutia a chrípky.

Fermentovaný cesnak má zlepšené zdravotné prínosy a charakteristická vôňa (zápach) cesnaku je slabšia.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*