Najzdravšia bylinka na svete! Je lacná a dostupná úplne každému…
Žerucha je rastlina známa svojimi mimoriadnymi liečivými vlastnosťami, ktoré sú využívané už od staroveku. Napriek jej výnimočným účinkom bola postupne zabudnutá. Táto rastlina pochádza z oblasti Eurázie, no dnes je rozšírená takmer na celom svete.
História a tradičné použitie
Žerucha je jednou z najstarších liečivých rastlín. Staroveký grécky lekár Hippokrates ju odporúčal na liečbu pľúcnych ochorení, bolesti zubov, chorôb hrdla, strumy a zachrípnutia. V starovekom Grécku, Egypte a Ríme bola známa ako prostriedok na obnovu energie.
Egyptskí faraóni prikazovali otrokom piť šťavu zo žeruchy, aby si udržali silu a produktivitu. Dnes ju medzinárodné štúdie vyhlasujú za jedno z najzdravších druhov zeleniny na svete, pričom obsahuje viac železa ako špenát a viac vitamínu C než citróny a pomaranče.
Zdravotné výhody žeruchy
1) Bohatý zdroj vitamínov a antioxidantov
Obsahuje vitamíny A, C, K, E, železo, vápnik a horčík. Má vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi.
2) Čistí krv
Čistí krv, podporuje činnosť pečene a obličiek, detoxikuje organizmus a podporuje tvorbu moču.
3) Imunita a dýchacie cesty
Posilňuje imunitu, pomáha pri kašli, zachrípnutí a ochoreniach dýchacích ciest.
4) Zdravie tráviaceho traktu
Stimuluje chuť do jedla, podporuje trávenie a zmierňuje nadúvanie.
5) Kožné ochorenia:
Pomáha pri akné, ekzémoch, pigmentových škvrnách a iných kožných problémoch. Vonkajšie použitie šťavy alebo obkladov podporuje rast vlasov a lieči kožné nečistoty.
6) Prevencia rakoviny
Glukozinoláty v žeruche pomáhajú zastaviť rast nádorov a metastáz (testované na zvieratách). Môže byť užitočná pri prevencii rakoviny prsníka a kardiovaskulárnych ochorení.
7) Pomoc fajčiarom
Odporúča sa fajčiarom, pretože zmierňuje škodlivé následky fajčenia na pľúca.
8) Protizápalové účinky
Pomáha pri zápalových ochoreniach, ako je artritída.
Pestovanie žeruchy
- Šťavu alebo listy konzumujeme s mierou a robíme prestávky, aby sme predišli podráždeniu žalúdka alebo obličiek.
- Žerucha by nemala byť užívaná dlhodobo vo vysokých dávkach.
- Zo žeruchy môžeme pripraviť aj obklady. Rozdrvené listy aplikujeme na postihnuté miesta, napr. pri pigmentových škvrnách, svrbení kože, alebo vypadávaní vlasov. Obklad necháme pôsobiť 2 až 4 hodiny a po odstránení miesto umyjeme a ošetríme masťou alebo olejom.
Žerucha je skutočným pokladom prírody – podporuje zdravie, čistí telo a dodáva energiu. Začlenenie tejto rastliny do jedálnička môže priniesť množstvo zdravotných výhod a posilniť váš organizmus.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply