Medové rezy
Ingrediencie na cesto:
- 80 dkg hladkej múky
- 25 dkg práškového cukru
- 2 celé vajcia
- 5 lyžíc mäkkej bravčovej masti
- 3 lyžičky sódy bikarbóny
- 6 lyžíc medu
- 8 lyžíc mlieka
- štipka soli
Zo všetkých surovím vymiesime cesto. Rozdelíme ho na štyri časti a vyvaľkáme. Každý plát upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°c asi 8-10 minút. Necháme vychladnúť.
Ingrediencie na krém:
- 1,5 litra mlieka
- 35 dkg cukru
- 25 dkg krupice
- 4 balíčky vanilkového cukru
- 40 dkg masla alebo margarínu
Mlieko cukor a vanilkový cukor privedieme do varu. Pridáme krupicu a za stáleho miešania uvaríme do hustá. Necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny. Vychladnutý krém a vymiešame maslo dobre vymiešame. Vymiešame do hladka.
Poleva:
- 20 dkg tmavej čokolády (min. 50 %)
- 2 polievkové lyžice oleja
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a olej. Vymiešame do leskla.
Prvý plát natrieme polovicou krému. Položíme druhý plát. Natrieme broskyňovým džemom. položíme tretí plát natrieme zvyšným krémom a položíme posledný plát. Jemne zaťažíme. Polejeme čokoládovou polevou. Dobrú chuť!
Punčové rezy
Ingrediencie na cesto:
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- Štipka soli
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a cukrom a vanilkovým cukrom do leskla. Po jednom pridáme žĺtka, dobre vymiešame. Nakoniec primiešame múku.
Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180°C asi 25-30 minút. Takto upečieme ešte jeden plát. Pláty necháme vychladnúť.
Jeden plát rozkrojíme na polovicu jeden vrchný a jeden spodný plát.
Ingrediencie na plnku:
- 2 polievkové lyžice holandského kakaa
- 15 dkg mletých vlašských orechov
- 1 rumová príchuť
- 20 dkg margarínu
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 30 dkg kryštálového cukru (uvareného na sirup s 1,5 dl mlieka)
- Prípadne trochu rozdrvených sušienok na zahustenie
Jeden upečený plát rozdrobíme a pridáme k nemu ingrediencie na plnku. Dobre vymiešame. V prípade potreby zahustíme rozdrvenými sušienkami.
Spodný plát potrieme broskyňovým džemom, navrstvíme plnku, punčovú zarovnáme, na vrch položíme druhý plát, ktorý sme natreli džemom. ( džemovou stranou na plnku) Jemne zaťažíme.
Poleva:
- 30 dkg práškového cukru
- 2 lyžice malinového sirupu
- 3 lyžice horúcej vody
- Pár kvapiek malinovej potravinárskej farby
Práškový cukor vymiešame s malinovým sirupom a horúcou vodou. Nakoniec pridáme pár kvapiek malinovej potravinárskej farby.
Koláč polejeme polevou a necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Leave a Reply