Lekár varuje: Ak si všimnete TOTO na zemiakoch, nikdy ich nejedzte!

Takéto zemiaky veľmi škodia vášmu zdraviu, preto ich nikdy nejedzte!

Zemiaky, ktoré vyklíčili alebo získali zelený odtieň, môžu predstavovať zdravotné riziko vďaka zvýšenému obsahu solanínu a ďalších glykoalkaloidov. Tieto prirodzené toxíny sa nachádzajú v šupke, klíčkoch a zelených častiach zemiakov a vznikajú pri vystavení svetlu alebo nesprávnom skladovaní.

Podľa všeobecného lekára  zo Singapuru, Dr. Samuela Choudhuryho, by sa takéto zemiaky nemali konzumovať. Uvádza prípad ženy, ktorá skončila na pohotovosti po zjedení zemiakovej kaše pripravenej zo zelených zemiakov. Lekári jej symptómy, ako bolesť hlavy, zvracanie a hnačku, spojili s prítomnosťou solanínu, čo naznačuje otravu glykoalkaloidmi.

Riziká konzumácie zelených zemiakov:

1)  Otrava solanínom:
Prejavy zahŕňajú bolesť hlavy, nevoľnosť, zvracanie, hnačku a bolesti žalúdka. Pri vyšších dávkach môžu toxíny ovplyvniť nervový systém, spôsobiť svalovú slabosť, závraty či dezorientáciu.

2) Dráždenie tráviaceho systému:
Solanín môže poškodiť sliznicu žalúdka a čriev, čo vedie k zápalu a tráviacim problémom.

3) Nervové účinky:
Nadmerné množstvo solanínu môže narušiť prenos nervových impulzov, čo spôsobuje svalové kŕče alebo problémy s koordináciou.

Odporúčania na bezpečnú konzumáciu zemiakov:

Skladovanie: Uchovávajte zemiaky na tmavom, chladnom a suchom mieste, aby sa zabránilo ich zelenaniu a klíčeniu.

Odstránenie postihnutých častí: Ak sú zemiaky len mierne zelené, odstráňte zelené časti a klíčky.

Prevencia: Vyhnite sa konzumácii zemiakov, ktoré sú veľmi zelené, mäkké alebo majú rozsiahle klíčky.

Agentúra pre potravinové štandardy potvrdzuje, že prípady otravy glykoalkaloidmi sú veľmi zriedkavé, hoci sa zemiaky konzumujú vo veľkých množstvách po celom svete. Zároveň varuje, že vysoké hladiny glykoalkaloidov sa môžu nachádzať v zelených, poškodených alebo vyklíčených častiach zemiakov. Preto odporúča dôkladne odstrániť problematické časti pred prípravou jedla.

Záver:

Zelené alebo vyklíčené zemiaky môžu byť zdrojom zdravotných problémov. Pre minimalizáciu rizík skladujte zemiaky správne a používajte iba zdravé, nepoškodené kusy. Ak si nie ste istí ich kvalitou, je lepšie ich nekonzumovať.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*