Môžete sa dožiť 100 rokov! Vyhýbanie sa týmto 3 potravinám predlžuje život, tvrdí výživová poradkyňa.

Niektoré druhy potravín pôsobia na zdravie pozitívne, iné naopak negatívne. Tu sú tie, ktorým sa treba vyhnúť, aby ste podporili svoje zdravie a zvýšili šance na dlhší život.

Zavedením zmien v stravovaní, teda vyhýbaním sa potravinám, ktoré nepriaznivo vplývajú na zdravie, môžete predchádzať vzniku chorôb a podporiť dlhšiu životnosť. Americká odborníčka na výživu, Trista Best, vybrala tri hlavné kategórie potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť alebo ich aspoň obmedziť.

1. Vyprážané jedlo

Potraviny vyprážané na oleji, ako sú hranolky, vyprážané kura či šišky, obsahujú veľké množstvo nezdravých tukov a kalórií. Tieto jedlá môžu vyvolať zápal a zvýšiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či obezita. Zdravšie alternatívy zahŕňajú pečenie, grilovanie alebo použitie teplovzdušnej fritézy.

2. Trans-tuky

Trans-tuky, ktoré sa nachádzajú v margaríne, spracovaných pekárenských výrobkoch a čiastočne hydrogenovaných olejoch, zvyšujú hladinu zlého cholesterolu (LDL) a znižujú hladinu dobrého cholesterolu (HDL). To zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb. Zdravšie alternatívy zahŕňajú používanie olivového oleja, avokáda alebo orechových olejov.

3. Rafinované sacharidy

Biely chlieb, pečivo, pochutiny a iné spracované potraviny s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov môžu spôsobovať prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi a zápaly, čo prispieva k rozvoju chronických ochorení. Odborníčka odporúča nahradiť tieto produkty celozrnnými alternatívami, ako je quinoa, ovos alebo celozrnný chlieb.

Zdravá výživa je kľúčom k dlhšiemu a kvalitnejšiemu životu, preto voľte potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie, a vyhnite sa tým, ktoré môžu spôsobovať zdravotné problémy.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*