
Najzdravšia kaša! Konzumujte ju pravidelne na raňajky a váš život sa predĺži…
Pohánka je nenápadná obilnina, ktorá má neuveriteľný potenciál zlepšiť zdravie. Je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú imunitu, posilňujú cievy, chránia pred chorobami a pomáhajú pri chudnutí. Táto superpotravina sa navyše jednoducho pripravuje a môže byť základom mnohých chutných jedál.
Pohánka posilňuje cievy a imunitu
Jedným z najdôležitejších benefitov pohánky je jej pozitívny vplyv na zdravie ciev. Obsahuje rutín, ktorý posilňuje a obnovuje steny ciev, čím znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Pohánka je preto ideálna pre ľudí s vysokým krvným tlakom, cukrovkou, hemoroidmi či rozšírenými žilami.
Rutín má tiež silné antioxidačné účinky a podporuje imunitu, čo z pohánky robí výbornú potravinu na boj proti vírusom a infekciám. Tradične sa pohánková kaša odporúča pri prechladnutí a oslabenej imunite.
Bohatá na železo a kyselinu listovú
Pohánka je bohatým zdrojom železa, čo ju predurčuje na liečbu anémie spôsobenej jeho nedostatkom. Spolu s kyselinou listovou podporuje tvorbu hemoglobínu a zlepšuje okysličenie buniek. Jej pravidelná konzumácia sa odporúča aj tehotným ženám, pretože pomáha pri zdravom vývoji plodu a posilňuje odolnosť organizmu voči škodlivým vplyvom prostredia.
Pomáha pri chudnutí a detoxikácii
Táto obilnina má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index, čo z nej robí ideálneho pomocníka pri chudnutí. Pohánka zasýti na dlhý čas, stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje metabolizmus. Okrem toho pomáha odstraňovať toxíny, ťažké kovy a rádionuklidy z tela, čím prispieva k jeho detoxikácii.
Ochrana pred rakovinou
Pohánka obsahuje látky, ktoré neutralizujú voľné radikály a tým pomáhajú predchádzať vzniku zhubných ochorení. Lekári ju často odporúčajú ako súčasť prevencie rakoviny vďaka jej vyváženému zloženiu plnému antioxidantov.
Pohánka v kuchyni
Pohánka je mimoriadne univerzálna a jednoducho sa pripravuje. Môžete ju využiť ako prílohu namiesto ryže, základ kaší či ako ingredienciu na pečenie. Jedným z najobľúbenejších spôsobov jej prípravy je pohánková kaša.
1) Recept na pohánkovú kašu
Ingrediencie:
- voda
- soľ
- pohánková múka
Postup:
Priveďte osolenú vodu do varu. Odstavte zo sporáka a postupne primiešavajte pohánkovú múku. Miešajte, kým nevznikne hladká kaša.
Hotovú kašu môžete podávať slanú (so syrom, smotanou alebo semienkami) alebo sladkú (s medom, ovocím či hrozienkami).
2) Pohánka s kefírom
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica pohánky svetlej
- 1 šálka kefír
Postup:
Večer pred spaním vložte 1 polievkovú lyžicu surovej pohánky do 1 šálky s kefírom. Nechajte cez noc stáť pri izbovej teplote a ráno si ju dajte na raňajky. Ráno zalejte ďalšiu lyžicu pohánky šálkou kefíru, aby ste mali rovnakú dávku pripravenú aj na večeru. Keďže pohánka dobre napučí, je veľmi chutná a výživná.
Pohánka ako súčasť zdravého životného štýlu
Pravidelná konzumácia pohánky zlepšuje celkové zdravie, pomáha predchádzať chorobám a podporuje vitalitu. Zaraďte túto zázračnú obilninu do svojho jedálnička a doprajte svojmu telu výživu, ktorú si zaslúži.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply