Tvarohové slniečka sú nadýchané, sladké koláčiky z kysnutého cesta, plnené jemným tvarohovým krémom. Tu je recept na ich prípravu:
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g cukru
- 80 g masla (rozpusteného)
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra z 1 citróna (voliteľné)
Na tvarohovú plnku:
- 250 g jemného tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica pudingového prášku (vanilkový alebo kukuričný škrob)
- hrozienka (voliteľné)
Na potretie a ozdobu:
- 1 žĺtok zmiešaný s 1 lyžicou mlieka
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Príprava kvásku
- Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru a rozdrobte droždie. Nechajte 10 minút postáť, kým sa vytvorí kvások.
Príprava cesta
- Do misy preosejte múku, pridajte soľ, vanilkový cukor, zvyšný cukor a citrónovú kôru.
- Pridajte vajce, žĺtok, rozpustené maslo a vykysnutý kvások.
- Vypracujte hladké cesto (ručne alebo mixérom s hákmi na cesto), prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 60 minút na teplom mieste.
Príprava plnky
- Tvaroh zmiešajte s práškovým cukrom, žĺtkom, vanilkovým cukrom a pudingovým práškom. Ak máte radi, môžete pridať hrozienka.
Tvarovanie slniečok
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm a vykrojte kruhy (cca 8–10 cm priemer).
- Do stredu každého kruhu dajte lyžicu tvarohovej plnky.
- Okraje cesta môžete narezať nožom dookola na menšie pásiky a jemne ich ohnúť smerom von, aby vytvorili tvar slniečka.
Pečenie
- Položte slniečka na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Nechajte ešte 15 minút podkysnúť, potom ich potrite žĺtkom s mliekom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15–20 minút, kým nebudú krásne zlatisté.
Dokončenie
- Nechajte mierne vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply