![test](https://zenskerady.sk/wp-content/uploads/2025/02/test-2-678x381.jpg)
Losos patrí medzi najzdravšie ryby. Jeden druh by ste ale nemali konzumovať vôbec – radšej ho v obchode ani nekupujte!
Losos – zdravá voľba, ale nie vždy! Na čo si dať pozor pri nákupe?
Losos patrí medzi najzdravšie ryby. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, zdravých tukov a cenných omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca, mozgu a imunitného systému. Nie každý losos je však rovnako prospešný. Pri výbere sa oplatí vedieť, na čo si dávať pozor.
1. Najzdravšie druhy lososa
Odborníci zdôrazňujú, že pôvod lososa zohráva kľúčovú úlohu. Ktoré druhy sú teda najlepšie?
„Nórsky, islandský a švédsky losos sú oveľa lepšou voľbou ako losos atlantický. Tieto krajiny obmedzili používanie antibiotík pri chove, čím zabezpečili vyššiu kvalitu rýb a lepšiu bezpečnosť pre zdravie,“ vysvetľuje doktorka.
Ryby z týchto krajín sa vyznačujú prísnymi normami, ktoré minimalizujú používanie chemikálií a antibiotík. Ich chov prebieha v kontrolovaných podmienkach, vďaka čomu sú prirodzenejšie, bezpečnejšie a nutrične hodnotnejšie.
2. Prečo sa vyhýbať lososovi atlantickému?
Losos atlantický, najmä z priemyselných fariem, často pochádza z prostredia, kde sa používajú antibiotiká, chemikálie a nekvalitné krmivo. To negatívne ovplyvňuje jeho nutričnú hodnotu a môže do tela zaviesť látky škodlivé pre zdravie.
Niektoré chovy zároveň neberú ohľad na životné prostredie, čo vedie k znečisťovaniu vôd a k nižšej kvalite rýb. Pri nákupe sa preto oplatí vyberať lososa od producentov, ktorí dbajú na zodpovedné metódy chovu.
„Losos atlantický môže obsahovať parazity, napríklad červy Anisakis,“ varuje doktorka Cubała. Tieto parazity môžu spôsobiť anisakiázu – infekciu, ktorá vedie k nevoľnosti, silným bolestiam brucha, vracaniu a v extrémnych prípadoch až k anafylaktickému šoku.
3. Nutričná hodnota lososa
Losos je vynikajúcim zdrojom:
- Omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca, mozgové funkcie a znižujú zápaly.
- Bielkovín, nevyhnutných pre regeneráciu svalov a udržanie pevnej postavy.
- Vitamínu D, ktorý posilňuje kosti a zuby.
- Vitamínu B12, dôležitého pre nervový systém.
- Selénu, ktorý podporuje imunitu a chráni bunky pred poškodením.
„Losos je nielen chutný, ale aj nutrične bohatý – skvelý zdroj zdravých tukov, bielkovín a omega-3! Vedome sa rozhodujte pri jeho výbere,“ odporúča doktorka Cubała.
Ako si vybrať najlepšieho lososa?
1) Uprednostnite lososa z Nórska, Islandu alebo Švédska – tieto krajiny dodržiavajú prísne štandardy chovu.
2) Vyhnite sa chovanému lososovi atlantickému, ak nie je jasné, v akých podmienkach bol chovaný.
3) Sledujte certifikácie – ekologické alebo udržateľné označenia (napr. MSC) sú znakom vyššej kvality.
Pravidelná konzumácia kvalitného lososa v rámci vyváženej stravy je investíciou do zdravia. Pečený, dusený či v šalátoch – vždy je skvelou voľbou.
„Vyberajte si rozumne a investujte do kvality. Vaše telo sa vám za to poďakuje,“ uzatvára odborníčka.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply