Ak máte niektorú z týchto chorôb, NEJEDZTE BANÁNY: Môžu spôsobiť viac škody ako úžitku!

Banány sú veľmi zdravé, ale existujú prípady, kedy by ste sa mali radšej vyhnúť ich konzumácii…

Kedy sa vyhnúť konzumácii banánov?

Banány sú výživným ovocím bohatým na vitamíny a minerály. Sú skvelým zdrojom energie, podporujú trávenie a obsahujú antioxidanty, horčík, vitamín C, vitamín B6 a kyselinu listovú. Avšak v niektorých prípadoch môže byť ich konzumácia nevhodná alebo dokonca škodlivá.

Kedy je lepšie banány obmedziť alebo vylúčiť?

1) Potravinové alergie a astma.

Banány môžu spôsobovať alergické reakcie u ľudí s precitlivenosťou na určité potraviny. Tieto reakcie sa môžu prejaviť svrbením kože, opuchmi či atopickou dermatitídou. Ľudia s astmou by ich mali konzumovať s opatrnosťou.

2) Cukrovka.

Banány obsahujú veľké množstvo sacharidov a prírodných cukrov, ktoré môžu výrazne zvyšovať hladinu cukru v krvi. Pre diabetikov je dôležité regulovať porcie a kombinovať ich s potravinami s vysokým obsahom bielkovín alebo vlákniny.

3) Ochorenia obličiek.

Banány sú bohaté na draslík, ktorý je prospešný pre zdravie, no u ľudí s ochorením obličiek môže jeho nadmerný príjem spôsobiť vážne komplikácie. Pacienti s vysokou hladinou draslíka v krvi by sa im mali vyhýbať.

4) Syndróm dráždivého čreva (IBS).

Banány obsahujú oligo-fruktány, ktoré môžu spôsobovať nadúvanie a tráviace ťažkosti u ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva. Ak vám po ich konzumácii spôsobujú nepríjemné pocity, je lepšie ich obmedziť.

Ak patríte do niektorej z uvedených skupín, odporúča sa poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu o vhodnosti konzumácie banánov.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*