
Banány sú veľmi zdravé, ale existujú prípady, kedy by ste sa mali radšej vyhnúť ich konzumácii…
Kedy sa vyhnúť konzumácii banánov?
Banány sú výživným ovocím bohatým na vitamíny a minerály. Sú skvelým zdrojom energie, podporujú trávenie a obsahujú antioxidanty, horčík, vitamín C, vitamín B6 a kyselinu listovú. Avšak v niektorých prípadoch môže byť ich konzumácia nevhodná alebo dokonca škodlivá.
Kedy je lepšie banány obmedziť alebo vylúčiť?
1) Potravinové alergie a astma.
Banány môžu spôsobovať alergické reakcie u ľudí s precitlivenosťou na určité potraviny. Tieto reakcie sa môžu prejaviť svrbením kože, opuchmi či atopickou dermatitídou. Ľudia s astmou by ich mali konzumovať s opatrnosťou.
2) Cukrovka.
Banány obsahujú veľké množstvo sacharidov a prírodných cukrov, ktoré môžu výrazne zvyšovať hladinu cukru v krvi. Pre diabetikov je dôležité regulovať porcie a kombinovať ich s potravinami s vysokým obsahom bielkovín alebo vlákniny.
3) Ochorenia obličiek.
Banány sú bohaté na draslík, ktorý je prospešný pre zdravie, no u ľudí s ochorením obličiek môže jeho nadmerný príjem spôsobiť vážne komplikácie. Pacienti s vysokou hladinou draslíka v krvi by sa im mali vyhýbať.
4) Syndróm dráždivého čreva (IBS).
Banány obsahujú oligo-fruktány, ktoré môžu spôsobovať nadúvanie a tráviace ťažkosti u ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva. Ak vám po ich konzumácii spôsobujú nepríjemné pocity, je lepšie ich obmedziť.
Ak patríte do niektorej z uvedených skupín, odporúča sa poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu o vhodnosti konzumácie banánov.
Leave a Reply