
Táto potravina je pre telo skutočný dar!
Kostný vývar: Prírodný liek na imunitu a zdravie tráviaceho traktu.
Infektologička, lekárka so 40-ročnou praxou a odborníčka na výživu Svetlana Ishchenko odporúča kostný vývar ako účinný prostriedok na podporu imunity a zdravia čriev.
„Posilňuje steny ciev, obnovuje sliznicu tráviaceho traktu, zmierňuje bolesti kĺbov a dopĺňa bielkoviny a mikroživiny. A pritom takmer nič nestojí. Hovoríme o kostnom vývare,“ uviedla.
Zdravotné výhody vývaru z kosti.
Kostný vývar obsahuje kolagén, želatínu, aminokyseliny (glutamín, glycín, arginín), minerály (vápnik, horčík, fosfor) a ďalšie živiny, ktoré majú široké zdravotné benefity, najmä v oblasti infekčných ochorení a imunity:
- Podpora imunity – aminokyseliny pomáhajú telu bojovať proti infekciám a znižujú zápal v tele.
- Regenerácia tráviaceho traktu – želatína obnovuje črevnú sliznicu, čo je kľúčové pri infekčných ochoreniach čriev, hnačkách či syndróme presakujúceho čreva.
- Detoxikácia organizmu – glycín podporuje činnosť pečene a pomáha odstraňovať toxíny.
- Rýchlejšie zotavenie pri infekciách – vývar je ľahko stráviteľný a dodáva telu potrebné živiny, čím urýchľuje regeneráciu po chorobe.
- Ochrana dýchacích ciest – teplý vývar pomáha uvoľňovať hlieny a zmierňovať zápaly pri infekciách dýchacích ciest.
Recept na výživný kostný vývar.
Lekárka odporúča variť vývar z kostí s väčším množstvom mäsa (kuracie, hovädzie alebo rybacie).
Postup:
1) Kosti vložte do veľkého hrnca, zalejte vodou, osoľte a varte na miernom ohni 2–3 hodiny.
2) Medzitým nakrájajte zeleninu – mrkvu, cibuľu, cesnak, zeler, petržlen a iné podľa chuti – a pridajte ju do vývaru 20 minút pred koncom varenia.
3) Hotový vývar sceďte, aby zostala len čistá tekutina.
Kostný vývar možno konzumovať ako samostatný pokrm alebo použiť ako základ pre polievky.
„Je ideálny pre zdravú výživu, posilnenie imunity a regeneráciu organizmu. Obsahuje látky, ktoré podporujú trávenie, zdravie pokožky, nechtov a vlasov,“ uzatvára lekárka.
Ako často konzumujete vývar z kostí? Napíšte nám komentár…
Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply