
Recept na chutné, nadýchané a mäkké šišky!
Tento recept nemá chybu – šišky sú nadýchané a chutné, presne ako od babičky.
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 1 dl oleje
- 3 dl vlažného mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 5 lyžíc rumu alebo brandy
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozpustíme maslo, pridáme rozdrobené droždie a necháme kvások vykysnúť.
V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme polovicu múky a za stáleho miešania postupne prilievame mlieko s kváskom. Nakoniec pridáme rum (alebo brandy) a zvyšok múky. Cesto vymiesime tak, aby bolo vláčne, nie príliš mäkké ani tvrdé.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pohárom vykrajujeme kolieska. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a šišky smažíme dozlatista z oboch strán.
Po vychladnutí ich naplníme obľúbeným džemom, krémom alebo ich len posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply