Šišky zo starej kuchárskej knihy! Tento recept nemá chybu, budete prekvapení, aké sú chutné…

Recept na chutné, nadýchané a mäkké šišky!

Tento recept nemá chybu – šišky sú nadýchané a chutné, presne ako od babičky.

Ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 150 g masla
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 dl oleje
  • 3 dl vlažného mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 5 lyžíc rumu alebo brandy

Postup:

Vo vlažnom mlieku rozpustíme maslo, pridáme rozdrobené droždie a necháme kvások vykysnúť.

V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme polovicu múky a za stáleho miešania postupne prilievame mlieko s kváskom. Nakoniec pridáme rum (alebo brandy) a zvyšok múky. Cesto vymiesime tak, aby bolo vláčne, nie príliš mäkké ani tvrdé.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pohárom vykrajujeme kolieska. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a šišky smažíme dozlatista z oboch strán.
Po vychladnutí ich naplníme obľúbeným džemom, krémom alebo ich len posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*