
Voňavé, mäkučké ako od babičky.
Ingrediencie:
- 7 g sušeného droždia
- 125 ml teplej vody
- 185 ml teplého mlieka
- 125 ml rozpusteného masla
- 60 g cukru
- ¼ lyžičky soli
- 3 žĺtky
- 540 g hladkej múky
- Rozpustené maslo (na potretie cesta po rozvaľkaní)
- Smotana (na potretie pred pečením)
- Práškový cukor (na posypanie)
Postup:
V teplej vode rozpustite 1 lyžicu cukru a sušené droždie. Nechajte odstáť 10 minút. Pridajte teplé mlieko, žĺtky, zvyšný cukor a rozpustené maslo. Dobre premiešajte. Pridajte múku a soľ, potom vypracujte pružné, nelepivé cesto.
Cesto prikryte a nechajte kysnúť asi 1 hodinu. Rozvaľkajte na obdĺžnik, na hrúbku asi 3-4 mm, potrite rozpusteným maslom a nakrájajte na 12 pásikov. Každý pásik zatočte do tvaru slimáčika. Slimáčiky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
Pred pečením potrite smotanou a pečte pri 180 °C približne 15 – 20 minút do zlatá. Po upečení posypte práškovým cukrom a podávajte. Dobrú chuť!
Naš tip:
Plát cesta potrite maslom, posypte škoricovým cukrom nakrájajte na pásiky a zatočte do tvaru slimáčikov.
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply