Babičkin jablkový koláč.

Jeden kúsok je vždy málo.

Ingrediencie.

Cesto:

  • 150 g maslo
  • 1 balíček prášok do pečiva
  • 300 g hladkej múky
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • štipka soli
  • strúhanka ( na posypanie plech)
  • 1 bielok

Náplň:

  • 2 kg jablka
  • 3 PL cukor
  • pol citróna
  • 1 ČL mletá škorica
  • 1 balíček vanilkový cukor

Postup:

Rozdrobte rukami studené maslo s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Pridáme žĺtka zmiešané s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a soľou. Dôkladne premiešajte. Cesto  vložte do chladničky na 1 hodinu.

Na náplň jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nastrúhame na hrubo  a zmiešame s cukrom a vytlačenou citrónovou šťavou.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme 2/3 cesta   na hrúbku 1 cm a uložíme na maslom vymastený plech vysypaný strúhankou. Natrieme naň jablkovú plnku, posypeme vanilkovým cukrom zmiešaným so škoricou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C , pečieme asi  10 minút.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme zvyšné cesto na hrúbku 0,5 cm a prikryjeme ním predpečený koláč. Potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme ďalších 35 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom. Necháme vychladnúť!

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*