Chlieb z medvedieho cesnaku.

Taký v obchode nekúpite!

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 PL oleja
  • 1,5 dl vody
  • 1 dl mlieko
  • 2 PL kyslá smotana
  • 3 ČL soľ
  • 25 g droždie
  • 1 lyžička cukor
  • 2 hrsti medvedí cesnak
  • 1 PL sezam

Postup:

Do vlažného mlieka a cukru rozdrobíme droždie a necháme pár minút kysnúť. Múku zmiešame so soľou. Nakrájame medvedí cesnak.

Do misky nalejte olej, pridajte kyslú smotanu a vlažnú vodu, potom aktivované droždie.

Do mokrých surovín preosejeme múku zmiešanú so soľou, pridáme nakrájaný medvedí cesnak  a vypracujeme cesto. Prikryte a nechajte asi  hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a dlaňou roztlačíme do obdĺžnikového tvaru. Nemalo by byť ani príliš tenké, ani väčšie ako panvica, v ktorej sa bude chlieb piecť.

Cesto pevne zvinieme ako bagel a vložíme do pekáča vystlaného papierom na pečenie, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Namiesto papiera na pečenie môžete použiť aj vymastený a múkou vysypaný pekáč.

Druhýkrát vykysnuté cesto narežeme na niekoľkých miestach ostrým nožom, pokropíme studenou vodou, posypeme sezamom podľa chuti a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme v rúre 45-50 minút.

Upečený, ešte horúci chlieb postriekame studenou vodou, po niekoľkých minútach vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*