Kedysi to bolo jedlo chudobných, dnes delikatesa v exkluzívnych reštauráciách! (RECEPT)

Kedysi to jedli len chudobní ľudia, dnes je to delikatesa v reštauráciách! (RECEPT)

Zemiaková klobása patrí medzi najznámejšie jedlá kuchyne našich predkov. Je lacná, sýta a pozostáva len z niekoľkých ingrediencií. Napriek jednoduchosti receptu si ju obľúbili aj známi šéfkuchári. Príprava síce vyžaduje istú námahu, ale výsledok rozhodne stojí za to.

Tradičná pochúťka s dlhou históriou

Hlavnou ingredienciou sú nastrúhané zemiaky, ktoré sa zmiešajú s údenou slaninou alebo oškvarkami a plnia do bravčových čriev. Následne sa pečú v rúre alebo grilujú, pričom vzniká jedinečná pochúťka.

Varianty receptu

Základný recept na zemiakovú klobásu je jednoduchý, no v rôznych oblastiach existujú rozličné úpravy. Niektoré gazdinky pridávajú do plnky huby – sušené aj čerstvé – ktoré jej dodajú bohatú arómu. Okrem slaniny sa niekedy používa aj klobása, čo ovplyvňuje chuť i konzistenciu. Nezáleží na konkrétnom variante, dôležité je správne upečenie, aby klobása nepraskla.

Tip na dokonalú zemiakovú klobásu

Aby si klobása udržala tvar, je nevyhnutné správne pripraviť suroviny. Črevá treba dôkladne umyť a nechať namočené aspoň dve hodiny. Pri plnení je dôležité neprepĺňať ich, aby pri pečení nepraskli.

Tradičná zemiaková klobása – RECEPT

Ingrediencie:

  • 3,5 kg zemiakov
  • 4 cibule
  • 700 g údenej slaniny (alebo zmesi slaniny a klobásy)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice hladká múky
  • hrsť majoránky
  • soľ a korenie podľa chuti.

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Cesnak pretlačíme a cibuľu nastrúhame, potom ich pridáme k zemiakom.

Do zmesi pridáme soľ, korenie, majoránku a múku, dôkladne premiešame.

Slaninu a zvyšnú cibuľu nakrájame nadrobno, opečieme na panvici a po vychladnutí primiešame k zemiakovej hmote.

Plnkou opatrne naplníme črevá, aby nepraskli.

Klobásu jemne potrieme olejom a pečieme pri 170 °C asi 30 minút. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*