V kuchyni ich má takmer každý. Málokto vie, že pomáhajú skrotiť vysokú hladinu cukru a nielen to!

V kuchyni ich máme úplne všetci ale len málokto ich používa na zdravotné účely!

Regulácia hladiny cukru v krvi je kľúčová pre udržanie zdravia a prevenciu metabolických ochorení, ako je cukrovka. Okrem vyváženej stravy a aktívneho životného štýlu môže pomôcť aj prírodná podpora v podobe korenín. Výskumy ukazujú, že niektoré z nich majú priaznivý vplyv na metabolizmus glukózy a citlivosť na inzulín.

Podľa odborníkov patria medzi najúčinnejšie škorica, kurkuma a zázvor. Tieto koreniny obsahujú bioaktívne látky, ktoré pomáhajú spomaľovať vstrebávanie sacharidov, zlepšovať citlivosť na inzulín a znižovať zápalové procesy v tele.

Ktoré koreniny pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru?

Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že niektoré koreniny majú výrazný účinok na reguláciu glukózy. Medzi najvýznamnejšie patria:

Škorica – Zlepšuje citlivosť na inzulín a pomáha predchádzať prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi.
Kurkuma – Obsahuje kurkumín, ktorý podporuje funkciu pankreasu a znižuje zápal v tele.
Zázvor – Podporuje metabolizmus cukrov a môže pomôcť pri znižovaní hladiny glukózy v krvi.
Klinčeky – Sú bohaté na antioxidanty a podporujú metabolizmus sacharidov.
Kardamón – Pomáha pri regulácii inzulínu a podporuje zdravie srdca.
Senovka grécka – Obsahuje vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru a podporuje glukózovú toleranciu.
Kmín – Podporuje trávenie a môže stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Podľa odborníkov môže pravidelná konzumácia týchto korenín pomôcť pri prevencii aj manažmente inzulínovej rezistencie.

Ako zaradiť koreniny do jedálnička?

Nutriční špecialisti odporúčajú zaradiť tieto koreniny do každodenných jedál a nápojov. Možností je viacero:

🔸 Do jedál – Škorica sa výborne hodí do ovsených vločiek, jogurtu alebo kávy. Kurkumu a zázvor je možné pridať do polievok či omáčok.
🔸 Do nápojov – Škoricu, kurkumu alebo zázvor možno pridať do čaju, smoothies či citrónovej vody.
🔸 Pri varení – Klinčeky, kardamón či kmín dochutia mäsové jedlá, zeleninu alebo omáčky.
🔸 Pravidelne a v správnom množstve – Na dosiahnutie účinkov je dôležitá dlhodobá a pravidelná konzumácia.

Hoci koreniny ponúkajú množstvo zdravotných benefitov, odborníci upozorňujú, že nenahrádzajú zdravú stravu a pohyb.

Doplnok k zdravému životnému štýlu.

„Pravidelná konzumácia škorice, kurkumy či zázvoru môže podporiť metabolické zdravie, no dôležité je kombinovať ich s vyváženou stravou a dostatkom pohybu,“ vysvetľuje výživový poradca.

Aj keď koreniny môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, ľudia s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou by sa mali pred ich zvýšeným užívaním poradiť s lekárom.

Stabilizácia hladiny cukru v krvi je dlhodobý proces, no vhodná kombinácia stravy, fyzickej aktivity a prírodných podporných prostriedkov môže významne prispieť k zdraviu a prevencii metabolických ochorení.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*