
Zabudnite na sušené slivky! Zjedzte každý deň 4 datle a vaše črevá budú fungovať ako nikdy predtým…
Problémy s trávením trápia mnohých ľudí a hoci sušené slivky sú tradičným riešením, existuje ešte účinnejšia alternatíva – datle Medjool. Stačia štyri denne na podporu činnosti čriev a zlepšenie trávenia. Objavte toto sladké tajomstvo zdravého tráviaceho systému!
Čo robí datle Medjool výnimočnými?
Datle Medjool sú jedinečné svojou jemnosťou, intenzívne sladkou chuťou a množstvom zdravotných výhod. Hoci sú menej známe ako sušené slivky či marhule, čoraz viac si nachádzajú miesto v jedálničku ľudí dbajúcich na zdravú výživu. Sú bohaté na vlákninu, prírodné cukry a živiny, vďaka čomu sú ideálnou desiatou, ktorá nielen zaženie chuť na sladké, ale podporí aj trávenie.
Rozdiel medzi datľami Medjool a bežnými datľami.
✔ Veľkosť a vzhľad – Medjool sú väčšie, majú tmavšiu, mierne vráskavú a jemnú šupku. Často sa nazývajú „kráľovské datle“.
✔ Chuť a textúra – Sladká karamelová chuť a šťavnatosť ich odlišujú od bežných datlí, ktoré sú tvrdšie a suchšie.
✔ Zber – Zbierajú sa ručne, čím sa zachováva ich prirodzená štruktúra a jemnosť.
✔ Kulinárske využitie – Skvelé ako prírodné sladidlo, do snackov, dezertov, ale aj ako samotná maškrta.
✔ Cena a dostupnosť – Sú drahšie a menej dostupné, no stále častejšie ich nájdete v obchodoch so zdravou výživou.
Ako datle Medjool podporujú trávenie?
Vďaka vysokému obsahu vlákniny – až 7 g na štyri datle – regulujú pohyb čriev, zabraňujú zápche a podporujú črevnú mikroflóru. Ich prírodné cukry (fruktóza a glukóza) dodávajú energiu a nezaťažujú tráviaci systém. Obsahujú aj draslík, horčík a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú trávenie a rovnováhu elektrolytov v tele.
Ako zaradiť datle Medjool do jedálnička?
✔ Konzumujte ich surové ako zdravú desiatu.
✔ Nasekané ich pridajte do ovsených vločiek, jogurtu či šalátov.
✔ Použite ich ako prírodné sladidlo do pečiva a dezertov.
✔ Naplňte ich syrom, mandľami alebo vlašskými orechmi pre elegantné občerstvenie.
✔ Vo vegánskej kuchyni sa využívajú v nepečených dezertoch, ako sú raw torty a tvarohové koláče.
Recept: Energetické guľôčky z datlí Medjool.
Ingrediencie:
- 10 ks datlí Medjool
- 100 g mandlí alebo vlašských orechov
- 50 g kokosových vločiek
- 2 PL kakaa
- 1 PL arašidového masla (voliteľné)
- Štipka soli
Postup:
Datle zbavte kôstok, zalejte teplou vodou a nechajte 10 minút nasiaknuť. Mandle pomeľte na jemno a zmiešajte so scedenými datľami. Pridajte kakao, arašidové maslo a soľ, dobre premiešajte.
Z hmoty vytvarujte guľôčky a obaľte ich v kokosových vločkách.
Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
Zaujímavosti o datliach Medjool.
Datle Medjool sa prezývajú „kráľ datlí“ pre svoju veľkosť, jemnosť a výnimočnú chuť. Pochádzajú z Blízkeho východu a severnej Afriky, no dnes sa pestujú aj v Kalifornii a Izraeli. Datľové palmy môžu rásť viac ako 100 rokov a počas celého života prinášať úrodu týchto lahodných plodov.
Datle Medjool sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre trávenie a celkové zdravie. Zaraďte ich do svojho jedálnička a doprajte si sladkú podporu pre vaše telo!
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply