Šošovicová polievka s kyslou smotanou a údeným mäsom.

Neodolateľne chutná polievka na každý deň!

Dobrý nápad na  sýty obed.

Ingrediencie:

  • 200 g šošovice
  • 250 g údené mäso
  • 10-15 g soli
  • bobkový list
  • 1 kávová lyžička horčica
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 cibuľa
  • tuk
  • 1 bobkový list
  • zelenina podľa chuti ( napr. mrkva, petržlen)
  • zápražka s karamelizovaným cukrom
  • ocot na dochutenie
  • csipetke (drobné vaječné halušky) alebo  na kocky nakrájame  natvrdo uvareného vajíčka

Postup:

Šošovicu si večer vopred pretriedime, niekoľkokrát prepláchneme  v studenej vode a necháme ju napučať v cca 400 ml studenej vody.

Údené mäso alebo kosť dáme variť samostatne, pretože šošovica sa uvarí rýchlejšie ako mäso. Po uvarení mäso vyberieme a vývar si odložíme.

Do hrnca dáme tuk, rozohrejeme, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, orestujeme. Pridáme scedenú,  namočenú šošovicu, zalejeme asi 1 litrom studenej vody, pridáme bobkový list. Privedieme do varu, potom teplotu znížime a pomaly varíme do polomäkká. Keď je šošovica polomäkká, pridáme vývar z údeného mäsa a osolíme podľa chuti.  Môžeme pridať aj trochu horčice a zeleninu podľa  chuti. Pripravíme si zápražku s karamelizovaným cukrom.

Potrebujeme:

  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1–2 polievkové lyžice oleja alebo masti
  • 1–2 polievkové lyžice hladkej múky
  • (voliteľne) 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
  • (voliteľne) trochu vody alebo vývaru na zriedenie

Na panvicu alebo do malého hrnca dáme  olej alebo masť a nasypeme cukor. Za stáleho miešania na
miernom ohni necháme cukor pomaly rozpúšťať, až začne zlatnúť a karamelizovať. Keď je cukor zlatistý, pridáme múku a miešame, kým nevznikne hladká zápražka. Múka sa v teple zafarbí na svetlohnedú až karamelovú. Ak chcete, môžete pridať aj sladkú mletú papriku, ale až  po odstavení z ohňa, aby nezhorkla. Zápražku potom opatrne zalejeme  trochou studenej vody alebo vývaru (za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky) a nalejeme  do polievky.

Na záver  polievku okyslíme trochou octu, podávame s kyslou smotanou  Ako vložku môžeme pridať csipetke alebo  na kocky natvrdo uvareného vajíčka. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*