Maková štrúdľa od babičky! Lepšiu ste nejedli…

Jemná, voňavá a šťavnatá štrúdľa s makovou náplňou!

INGREDIENCIE

🔸 Na cesto:

✔ 500 g hladkej múky
✔ 200 g masla
✔ 1 vajce
✔ 50 g cukru
✔ 15 g čerstvého droždia
✔ 150 ml mlieka
✔ Trochu soli

🔸 Maková plnka:

✔ 300 g mletého maku
✔ 200 g cukru
✔ 50 g hrozienok
✔ 50 g strúhanky
✔ 300 ml mlieka
✔ Citrónová kôra
✔ Vanilkový cukor

🔸 Ešte potrebujeme:

  • 1 žĺtok ( na potretie)

Postup:

Cesto:

Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, pridáme  50 g cukru, premiešame. Necháme 10-15 minút odstáť.

Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme nakrájané maslo a spracujeme prstami, kým sa suroviny nespoja. Pridáme vajce, droždie rozpustené v mlieku,  a soľ. Vypracujeme hladké cesto.

Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti, vytvarujeme ich do bochníkov, mierne ich sploštíme a uložíme na tácku. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odpočívať v chladničke 30 minút.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý približne 3–4 mm. Cesto je poddajné a ľahko sa s ním pracuje.

Maková náplň:

Do  horúceho  mlieka pridáme hrozienka a cukor. Keď začne mlieko vrieť, pridáme mak, strúhanku, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Všetko dobre premiešame a varíme 1–2 minúty za stáleho miešania. Necháme úplne vychladnúť.

Vychladnutú plnku rozdelíme na tri časti a rozotrieme ju na každý plát cesta. Okraje necháme voľné približne 1 cm. Dlhšie strany zahneme dovnútra (asi o 1 cm), potom zrolujeme po kratšej strane.

Štrúdle uložíme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch aj boky popicháme vidličkou.

Necháme kysnúť 15–20 minút, potom potrieme  rozšľahaným žĺtkom a necháme  odpočívať ešte 15 minút. Natrieme  bielkom a necháme odpočívať pri izbovej teplote  ešte asi 1 hodinu.

Rúru predhrejeme na 170 °C a štrúdle pečieme 30–35 minút. Necháme úplne vychladnúť a krájame na tenké plátky. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*