
Jemná, voňavá a šťavnatá štrúdľa s makovou náplňou!
INGREDIENCIE
🔸 Na cesto:
✔ 500 g hladkej múky
✔ 200 g masla
✔ 1 vajce
✔ 50 g cukru
✔ 15 g čerstvého droždia
✔ 150 ml mlieka
✔ Trochu soli
🔸 Maková plnka:
✔ 300 g mletého maku
✔ 200 g cukru
✔ 50 g hrozienok
✔ 50 g strúhanky
✔ 300 ml mlieka
✔ Citrónová kôra
✔ Vanilkový cukor
🔸 Ešte potrebujeme:
- 1 žĺtok ( na potretie)
Postup:
Cesto:
Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, pridáme 50 g cukru, premiešame. Necháme 10-15 minút odstáť.
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme nakrájané maslo a spracujeme prstami, kým sa suroviny nespoja. Pridáme vajce, droždie rozpustené v mlieku, a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti, vytvarujeme ich do bochníkov, mierne ich sploštíme a uložíme na tácku. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odpočívať v chladničke 30 minút.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý približne 3–4 mm. Cesto je poddajné a ľahko sa s ním pracuje.
Maková náplň:
Do horúceho mlieka pridáme hrozienka a cukor. Keď začne mlieko vrieť, pridáme mak, strúhanku, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Všetko dobre premiešame a varíme 1–2 minúty za stáleho miešania. Necháme úplne vychladnúť.
Vychladnutú plnku rozdelíme na tri časti a rozotrieme ju na každý plát cesta. Okraje necháme voľné približne 1 cm. Dlhšie strany zahneme dovnútra (asi o 1 cm), potom zrolujeme po kratšej strane.
Štrúdle uložíme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch aj boky popicháme vidličkou.
Necháme kysnúť 15–20 minút, potom potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme odpočívať ešte 15 minút. Natrieme bielkom a necháme odpočívať pri izbovej teplote ešte asi 1 hodinu.
Rúru predhrejeme na 170 °C a štrúdle pečieme 30–35 minút. Necháme úplne vychladnúť a krájame na tenké plátky. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply