Veľkonočná hrudka. Overené recepty.

Tradičná Veľkonočná hrudka, vždy si ju robíme na Veľkú noc. 🧀🌿🥚

1. Klasická slaná hrudka.

Tento recept je jednoduchý a tradičný:​

Ingrediencie:

✿  1 liter plnotučného mlieka,
✿  10 vajec,
✿  1 čajová lyžička soli,
✿  mleté čierne korenie podľa chuti.​

Postup:

Vajíčka rozšľahajte s mliekom, pridajte soľ a korenie. Zmes varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa nevytvoria hrudky. Potom zmes sceďte cez gázu, vytvarujte do bochníka a nechajte odkvapkať aspoň 5 hodín, ideálne cez noc.​

2. Sladká hrudka s hrozienkami.

Obľúbená najmä na východnom Slovensku:​

Ingrediencie:

✿  1 liter mlieka,
✿  10 vajec,
✿  1 lyžica cukru,
✿  štipka soli,
✿  50 g hrozienok (namočených v teplej vode).​

Postup:

Vajíčka rozšľahajte s mliekom, pridajte cukor a soľ. Zmes varte za stáleho miešania, kým sa nevytvoria hrudky. Pridajte scedené hrozienka, premiešajte, sceďte cez gázu a nechajte odkvapkať.​

 3. Bylinková hrudka s pažítkou.

Ideálna pre milovníkov byliniek:​

Ingrediencie:

✿ 1 liter mlieka,
✿ 10 vajec,
✿ 1 čajová lyžička soli,
✿ mleté čierne korenie ,
✿ nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať.​

Postup:
Postupujte ako pri klasickej slanej hrudke, pred koncom varenia pridajte nasekané bylinky, premiešajte, sceďte cez gázu a nechajte odkvapkať.​

4. Tvarohová hrudka s cesnakom.

Zaujímavá alternatíva s výraznou chuťou:​

Ingrediencie:

✿ 500 g tvarohu,
✿ 3 vajcia,
✿ 1 strúčik cesnaku (pretlačený),
✿ soľ,
✿ mleté čierne korenie.​

Postup:

Všetky ingrediencie dobre premiešajte. Zmes varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa nevytvoria hrudky, vložte do gázy, vytvarujte do bochníka a nechajte odkvapkať v chladničke aspoň 5 hodín.​

5. Farebná hrudka so zeleninou.

Pre pestrejší vzhľad a chuť:​

Ingrediencie:

✿ 1 liter mlieka,
✿ 10 vajec,
✿ 1 čajová lyžička soli,
✿  mleté čierne korenie,
✿ nadrobno nakrájaná paprika, mrkva, reďkovka alebo uhorka.​

Postup:

Postupujte ako pri klasickej slanej hrudke, pred koncom varenia pridajte nakrájanú zeleninu, premiešajte, sceďte cez gázu a nechajte odkvapkať.​

Dobrú chuť!

Ak sa vám tieto recepty páčili, zdieľajte ich s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*