Strakatý koláč starých čias.

Jednoduchý, rýchly a lahodný koláčik. Ako od babičky!🍫🍰☕

Ingrediencie:

Piškótové cesto:

✿ 350 g hladkej múky
✿ 5 stredne veľkých vajec
✿ 200 g kryštálového cukru
✿ 3 balíčky vanilkového cukru
✿ štipka soli
✿ 125 ml oleja
✿ 125 ml perlivej minerálky
✿ 1 balíček prášku do pečiva

Čokoládová poleva:

✿ 250 ml vody
✿ 150 g cukru
✿ 2 vrchovaté lyžice kakaa
✿ 2 ampulky rumovej arómy
✿ 100 g masla (min. 82 % tuku)
✿ 50 g horkej čokolády

Ešte potrebujeme:

✿ 150 g šľahačky
✿ 50 g strúhanej čokolády alebo čokoládovej posýpky

Postup:

Piškotové cesto:

Vajcia vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do peny. Pridáme olej, premiešame a potom perlivú minerálku. Dobre premieľame.

Múku premiešame s práškom do pečiva a po častiach ju zapracujeme do vaječnej zmesi, dobre premiešame.

Cesto vylejeme na plech (36,7 × 25,7 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu. Koláč necháme vychladnúť priamo v plechu.

Čokoládová poleva:

V hrnci zohrejeme vodu s cukrom a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridáme kakao a dôkladne ho rozmiešame metličkou, aby nevznikli hrudky. Pridáme maslo a nalámanú čokoládu. Varíme ešte asi 3 minúty, kým sa všetko neroztopí a vznikne mierne zhustená poleva.

Po stiahnutí z ohňa vmiešame rumovú arómu.

Dokončenie koláča:

Vychladnutý koláč popicháme po celej ploche pomocou špajle. Čokoládovú polevu nalejeme na koláč pomocou naberačky a rovnomerne rozotrieme. Počkáme asi 10 minút, kým sa poleva vsiakne.

Vyšľaháme šľahačku dotuha a rozotrieme  na celý povrch koláča. Nakoniec ozdobíme čokoládovou posypkou  a uložíme koláč do chladu. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*